Kolumne Kolumne

Polijetanje

Iako još nisu raspisani izbori, prvi predsjednički zrakoplov već je poletio s (novim) budućim predsjednikom koji bi Srbijom 2017 (kako se zrakoplov zove) trebao upravljati bez naglih skretanja s kursa, stabilno i bez turbulencija. Osim toga, ni karta ne bi trebala biti skupa, s obzirom na to koliko je, prema riječima glavnog aktera, aktualnog premijera Aleksandra Vučića, koštala ova predizborna reklama (200-400 eura). U ovaj zrakoplov žele se ukrcati mnogi i užurbano kupuju kartu uglavnom među aktualnim koalicijskim partnerima od SPS-a na čelu s Ivicom Dačićem, SVM-a na čelu s Istvánom Pásztorom, SDPS-a Rasima Ljajića, pa do BNS-a, SPO-a, SBB-a, PS-a Vulina i mnogih drugih. 
Paralelno su se, kako to obično biva u demokratskim društvima s tržišnom ekonomijom, pojavili i drugi kandidati za kapetana koji ne sumnjaju da bi let Srbije 2017. s njima bio još mirniji, brži, sigurniji a i karte bi za obične građane, kako tvrde, bile jeftinije.
A što još kažu kandidati? Prvi tvrdi kako su okolnosti tako turbulentne u okruženju u kojem zrakoplov leti da samo On sa svojim autoritetom i liderskim kapacitetima može osigurati kontinuitet i stabilnost leta, a da su se oni drugi pokazali kao nepouzdani, lijeni i da ne vode brigu o putnicima već samo o sebi.
Drugi istaknuti kandidat koji je u prethodnih deset godina radio na drugim poslovima, nazovimo to nadzorom nad pravima putnika, uvjerava nas kako nije suština u kapacitetima Kapetana, u njegovoj snazi i odlučnosti, već u poštovanju pravila i protokola i institucijama koje omogućavaju siguran let kao što su npr. kontrola leta, servisne službe i sve druge potporne institucije koje prate ovakve lokalne, regionalne i letove na dulje staze. A, tvrdi on, pravila se ne poštuju, institucije su u lošem stanju.
Treći nudi nešto treće, i tako redom...
Pretpostavljam da svaki putnik želi i jedno i drugo i treće, i dobre kapetane i poštovanje pravila i sigurne institucije u kojima svatko radi svoj posao. U svakom slučaju neophodno je i jedno i drugo i treće. A ako nismo zadovoljni kvalitetom usluge koju pruža jedna kompanija, sljedeći put ćemo relativno lako izabrati drugu avio-kompaniju. Izabrat ćemo onu u koju imamo više povjerenja, s kojom se osjećamo sigurnije. 
A kad je riječ o izborima za prvog čovjeka države, na što aludira gore pomenuta reklama i ovaj tekst, onda je situacija nešto drugačija. Ne mijenja se tako lako država u kojoj si rođen i u kojoj živiš, poput avio-kompanije. 
Istraživanja ponašanja birača pokazuju da su, u vrijeme u kojima dominira televizija i općenito mediji imidž stranke, kompetencije i kredibilitet kandidata temelj izbornog uspjeha. I u cijeloj priči umijeće je stvoriti povjerenje u kandidata i stranku, i još važnije: pobuditi sumnje u protivnike. Bitke političkog marketinga se stoga prije svega vode na bojišnici novinskih izvješća, a ne toliko reklama. U razdoblju koje je pred nama toga će biti napretek. Sada je u tijeku tek zagrijavanje. 
J. D.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika