Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Očuvan brend

 
Dvadeseti put za redom u Šidu je proteklog tjedna, 11. i 12. veljače, održana Srijemska kobasicijada. Sudionici su se natjecali u brzoj obradi mesa, u pravljenju srijemske kobasice, brzom jedenju, kao i natjecanju u najboljim suhim fermentiranim kobasicama. Zahvaljujući ovoj manifestaciji, ovaj srijemski grad postao je prepoznatljiv ne samo u Srbiji nego i u drugim zemljama u regiji koje su ove godine sudjelovale u najvećem broju do sada. Osim natjecatelja iz Vojvodine, na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovali su Udruženje salamara iz Sevnica, Udruga Zlatna šajba iz Samobora, Udruga Sveti Petar iz Istre, kao i gosti iz Slovačke, Slovenije i Mađarske: 
»Kobasica se, osim kod nas, konzumira i u drugim zemljama u našem okruženju. Brend naše srijemske kobasice se proširio i izvan granica našeg Srijema i veoma sam zadovoljan zbog što je iz godine u godinu sve veći broj posjetitelja i što uspjevamo očuvati brend naše srijemske kobasice«, istaknuo je šef organizacionog odbora SKUD Jednota Stanislav Đerčan. 
Srijemci nerado otkrivaju recepturu kobasice i kažu da je za pripremu prave »srijemačke« ipak potrebno imati višegodišnje znanje i iskustvo. No, svoje umijeće u pravljenju srijemskih kobasica su, osim Srijemaca, ove godine okušali i gosti iz drugih zemalja, a među njima i susjedi iz Hrvatske.
 
Politika ne može srušiti prijateljstva
 
Vjerni posjetitelji Srijemske kobasicijade su članovi Udruge Zlatna šajba iz Samobora, koji organiziraju sličnu manifestaciju Salamijadu, gdje su im Srijemci dragi gosti i s kojima već godinama surađuju: 
»Mi ove godine slavimo jubilej 30 godina održavanja naše manifestacije, a došli smo ovdje da i s našim prijateljima proslavimo njihov jubilej. Veseli nas što smo ponovno ovdje i što možemo prisustvovati ovoj manifestaciji u Šidu kako bismo podržali naše prijatelje. Mi u Šidu imamo jako dobru suradnju i sa SKUD-om Jednota i s HKD-om Šid. Prije nekoliko dana smo održali prvi međunarodni sastanak u Samoboru na kojem su se pojavili predstavnici svih onih koji održavaju ovakve ili slične manifestacije i to je sada jedna velika međunarodna obitelj, predstavnici pet zemalja iz 11 udruga. Akcent na tom sastanku je upravo dan uzajamnom posjećivanju jedni drugih. Predstavnici iz Šida na našoj Salamijadi predstavljaju srijemsku kuhinju, jer mi nastojimo predstaviti gastronomiju onih organizacija s kojima surađujemo. A Šiđani svakog puta izazovu veliku pozornost naših posjetitelja. Osim toga što se mi međusobno dogovaramo i imamo isti hobi pa nas to veže, ono što je najvažnije je to što smo mi između sebe stvorili čvrsta prijateljstva koja nijedna politika ne može srušiti«, istaknuo je predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč.
 
Jela iz Istre
 
Na mnogobrojnim štandovima posjetitelji su mogli kušati, ali i kupiti razne delikatese suhomesnatih prerađevina: kobasice, kulen, slaninu, čvarke, ali i specijalitete iz Istre: pohane hobotnice, lignje,  inćune, pečenu tunu. Gosti s Hvara drugi put su došli u Šid kako bi se predstavili Srijemcima sa svojim specijalitetima, ali ujedno ponovno kušali ovdašnje proizvode: 
»Doći ću sigurno ponovo ovdje. Drago mi je što smo u Šidu i tu se lijepo osjećam. Ovo nije uštogljena fešta nego prava narodna, čega danas rijetko ima. Koliko god su nama privlačne srijemske kobasicie, mislim da su Srijemcima podjednako privlačni i naši morski plodovi. Zato smo danas tu da ponudimo naše specijalitete i da sa zadovoljstvom kušamo proizvode«, kaže Damir Čavić iz Istre. 
Ni ove godine nisu bili toliko važni pobjednici. Najbitnije je bilo druženje i učvršćivanje prijateljstava i očuvanja brenda srijemske kobasice koja iz godine u godinu sve više dobija na značaju.
S. Darabašić
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika