Aktualno Aktualno

Za bolji položaj žena

Projekt Zavoda za ravnopravnost spolova
Za bolji položaj žena
 
Ravnateljica Zavoda za ravnopravnost spolova (ZRS) Diana Milović i viša stručna suradnica za odnose s javnošću Katarina Krajnović posjetile su u utorak, 24. siječnja, Hrvatsko nacionalno vijeće gdje su predstavile novi projekt koji se odnosi na osnaživanje nacionalnih manjina, odnosno žena unutar tih zajednica. 
S predstavnicama Zavoda razgovarali su predsjednik HNV-a Slaven Bačić, savjetnica predsjednika HNV-a za razvojne projekte Jasna Vojnić, predsjednik Izvršnog odbora Darko Sarić Lukendić, predsjednica Povjerenstva za rodnu ravnopravnost HNV-a Hrvojka Stantić te vijećnica i dopredsjednica HNV-a za Sombor Snežana Periškić.
Kako je rekla Milović, istraživanja su pokazala da su žene pripadnice nacionalnih manjina dvostruko ugrožene. Najprije radi toga što su nacionalna manjina, te se osjećaju manje bitno u svojoj sredini te jer su u svojim nacionalnim sredinama nerijetko svedene na pravljenje kiflica i izradu ručnih radova. »Nama je cilj da to promijenimo jer naravno da u nacionalnim manjinama ima žena koje vrijedi upoznati i pomoći im da se ekonomski osnaže«, rekla je Milović te dodala da je ovo prvi puta da ZRS izdvaja dio sredstava iz svoga proračuna namjenski samo za nacionalne manjine. 
Namijenjena sredstva iznose 2.300.000 dinara, a bit će raspoređena za pet najbrojnijih nacionalnih manjina sukladno projektima koje će dostaviti nacionalna vijeća. 
U projekt Milović želi uključiti i matične države nacionalnih manjina te će se radi toga početkom veljače sastati u Zagrebu s ravnateljicom Ureda za ravnopravnost spolova Helenom Štimac Radin. »Došlo je vrijeme da pravimo mostove čemu želim pridonijeti kao dio Pokrajinske Vlade i uopće netko tko živi u Vojvodini i cijeni bogatstvo nacionalnih manjina«, rekla je Milović.
Bačić je rekao da je u HNV-u udio žena veći od zakonom propisanih 30 posto, te da se o tomu uvijek vodilo računa kao i o zastupljenosti članova zajednice iz onih dijelova države gdje ima Hrvata, ističući ovom prigodom problem disperziranosti Hrvata u Srbiji. 
Sarić Lukendić je rekao kako je od ove godine u proračunu HNV-a predviđena jedna rodno senzibilna aktivnost i podsjetio da je HNV još prošle godine inicirao otvaranje odjela u srednjoj Medicinskoj školi upravo radi rodnog disbalansa koji postoji među srednjim školama u kojima se odvija nastava na hrvatskome jeziku. U tom kontekstu on je rekao da je ovaj tjedan objavljena lista prijedloga mreže škola kojom je predviđeno otvaranje odjela na hrvatskom jeziku u srednjoj Medicinskoj školi, te da je za sada je to prijedlog Pokrajine, a Ministarstvo prosvjete ga još treba usvojiti. 
 »U hrvatskoj zajednici smo se zbilja postarali da budemo zastupljene i da nas čuju«, rekla je Stantić izdvojivši slamarke kao žene koje svojim marljivim radom promoviraju cijelu zajednicu. 
Stantić je za Povjerenstvo za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu rekla da može pružiti i bolje rezultate, a glavnog krivca za to vidi u nedostatku vremena članica povjerenstva za ozbiljniji angažman.
Periškić je pohvalila zastupljenost žena u HNV-u. Izrazila je i nadu da će zahvaljujući financijskoj potpori koju nudi ovaj projekt, žene koje nisu iz Subotice moći u većoj mjeri biti angažirane u događanjima u koja je uključena hrvatska zajednica.
J. Dulić Bako
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika