Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Veća angažiranost, veći uspjesi

Kraj godine vrijeme je kada kulturne udruge na svojim godišnjim koncertima predstavljaju javnosti sve ono što su vježbali i naučili. Uglavnom sve udruge u Srijemu ocjenjuju ovu poslovnu godinu, i pored umanjenog iznosa sredstava za kulturu, kao veoma uspješnu, a za narednu godinu postavljaju ambiciozne planove.
 
 
Zacrtano, ostvareno
 
Za članove HKPD-a Tomislav iz Golubinaca ova godina je bila veoma uspješna. Kako kažu, uspjeli su ostvariti sve planirano: 
»Nadam se da će kvalitetu rada našeg društva prepoznati, osim hrvatskih institucija, i svi ostali. Osnovano je dosta kulturnih udruga i to je za poštovanje. Svjesni smo da se sredstva moraju dijeliti svima manje-više na jednake dijelove. Međutim, mi smatramo da mnogo bolje radimo u odnosu na neka društva. Prevladali smo 'dječje bolesti', što svojim programom i potvrđujemo i mislim da bi možda kada je raspodjela financijskih sredstava u pitanju, trebalo izmijeniti kriterije i dijeliti novac svakom prema zasluzi. Imamo veliku potporu lokalne samouprave i to je za svaku pohvalu. Imamo potporu i od HNV-a, AP Vojvodine ali imamo ideje i projekte koje ćemo nadam se uspjeti realizirati u sljedećoj godini, aplicirajući za dodatna sredstva preko fondova Europske unije«, kaže Vlatko Ćaćić. 
Iz HKPD-a Matija Gubec iz Rume kažu da ova godina nije bila specijalno obilježena, ali da se rad Društva uspio održati na istoj razini kako je bilo i prethodnih godina: 
»Kod nas je prisutan kontinuitet u radu. Sekcije u Društvu redovito rade, sve planirane koncerte smo održali, preostaje nam još jedan posljednji u ovoj godini koji organiziramo u povodu dana Društva. Što se financija tiče, mislim da smo sve natječaje koji su se tijekom godine pojavljivali ispratili, s više ili manje sreće. Iznosi su bili uglavnom isti kao i prošle godine. Tu prvenstveno mislim na natječaje u Pokrajini, ali smo imali potporu i općine i Veleposlanstva Hrvatske. Postoje neke stvari koje nismo riješili kao što je na primjer problem imovinsko-pravne prirode zgrade Hrvatskog doma. Postojali su neki nagovještaji nakon sastanka srpskog premijera i predsjednice Hrvatske da će se nešto učiniti i u rješavanju tog pitanja, ali se do sada ništa nije promijenilo«, ističe predsjednik Gupca Pavle Škrobot.
 
S. Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika