Aktualno Aktualno

Usvojen drugi rebalans Vijeća za 2016. godinu

Redovita sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, 47. po redu, održana je prošloga petka, 16. prosinca, u sjedištu HNV-a u Subotici. Sjednici je prisustvovalo 21 od ukupno 29 vijećnika. 
Vijećnici su većinom glasova (16 za, 4 protiv i jedan suzdržan) usvojili prijedlog odluke o drugoj izmjeni financijskog plana Hrvatskog nacionalnog vijeća za 2016. godinu. 
 
»Razlog za donošenje rebalansa su dodatna sredstva dobivena od AP Vojvodine za redovitu djelatnost u iznosu od oko 700.000 dinara i za razvojnu djelatnost u iznosu od oko 230.000 dinara«, kaže predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić. »Postoje i druge izmjene u odnosu na prvu izmjenu financijskog plana Vijeća na prihodovnoj i rashodovnoj strani, ali su te izmjene u svojim apsolutnim iznosima daleko manje. Dakle, izravni povod su sredstva iz Pokrajine«.   
Ukupan financijski plan HNV-a za ovu godinu iznosi oko 23,2 milijuna dinara. 
»Ako govorimo o prihodima iz proračuna – Republika, AP Vojvodina, Grad Subotica – to je ukupno oko 18.4 milijuna dinara. Razliku od 4.85 milijuna dinara čine sredstva koja smo ostvarili po osnovu natječaja što Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu i Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, što na nezavisnim natječajima, te sredstva koja su bila namjenski bila uplaćena za određene aktivnosti poput izrade prijevoda testova ili organizaciju republičkog natjecanja«, kaže Sarić Lukendić.
Najveći rashodi u ovoj godini su u području obrazovanja (7,08 milijuna), a među ostalim, troškovi Ureda su 7,43 milijuna, Vijeća 4,97, za područje kulture izdvojeno je 3,94 milijuna, informiranja oko 971.000 dinara... 
U raspravi oko ove točke dnevnog reda nekoliko vijećnika – Josipa Ivanković, Vladimir Kranjčević i Martin Bačić – izrazilo je nezadovoljstvo načinom na koji je rebalans u materijalu za sjednicu predstavljen, tvrđeći da to nije učinjeno dovoljno jasno i pregledno.  
Kako je HNV osnivač Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ, na dnevnom redu sjednice našao se i prijedlog odluke o davanju suglasnosti na plan rada i poslovanja te ustanove za 2017. godinu. Vijećnici su jednoglasno usvojili ovaj prijedlog odluke.
Obrazlažući plan rada i poslovanja NIU Hrvatska riječ za 2017. godinu, ravnatelj te ustanove Ivan Karan je kazao kako je plan rađen na razini 2016. godine. Ukupan prihod predviđen planom je 38,3 milijuna dinara. Među ostalim, broj uposlenih i troškovi tiskanja tjednika i podlistaka Hrcko i Kužiš planirani su na istoj razini kao i u ovoj godini. Tjednik Hrvatska riječ će izlaziti na papiru iste kvalitete kao i dosad, u 52 broja godišnje i na 52 stranice, s istim brojem kolor i crno-bijelih stranica. I podlistci Hrcko i Kužiš izlazit će u istom formatu kao i u 2016. godini. 
»Što se tiče dotacija za knjige po natječajima, pošli smo od pretpostavke da će to po broju knjiga biti na razini između onoga što je dotirano 2015. i 2016., odnosno da ćemo tiskati četiri naslova. Od Ministarstva kulture Srbije za otkup knjiga smo planirali istu sumu, a to je 20.000 dinara«, kazao je Ivan Karan. 
 
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika