Kultura Kultura

Glazbena priča duga 40 godina

Prateći svečane koncerte u Velikoj vijećnici Gradske kuće krajem listopada u povodu 40 godina rada Subotičkog tamburaškog orkestra (STO), čovjek se zapita koje su bitne značajke orkestra koje su ga održale do danas i zbog kojih on i dalje traje? Moglo bi se reći da su to jasni i strogi kriteriji, iz čega proizlaze i jasni pravci, te jasno osmišljeni koraci u širokom spektru djelatnosti koje podrazumijeva funkcioniranje orkestra. A neke od njih su: rad na kvalitetnim izvjedbama, obuka podmlatka, organizacija koncerata i putovanja, izbor solista i suradnja s njima.
Stoga smo jednog prijepodneva u neformalnom dugogodišnjem okupljalištu članova orkestra, kafeu Galerija, o svemu tome razgovarali s prvim čovjekom STO-a, njegovim umjetničkim ravnateljem Stipanom Jaramazovićem.
 
 
 
 
Stipan – čovjek za sve
 
Subotički tamburaški orkestar je amaterska udruga. Od osnutka Stipan Jaramazović je prihvaćao na sebe sve što je za orkestar trebalo uraditi. Kada se 80-ih godina pokazala potreba za podmlatkom, opet je Stipan bio taj koji je djecu počeo podučavati vještini sviranja. Ta se subotička škola tambure proširila, pa su Stipanu pomagali oni koji imaju više pedagoškog iskustva, a tako je i danas.
Aranžmani za orkestar, osmišljavanje i realizacija kompletne organizacije, pisanje projekata i izvješća za odobrena sredstva, samo su neke aktivnosti u radu Jaramazovića. Svojim mentorskim sugestijama u pisanju aranžmana mu je dosta pomogao dugogodišnji dirigent orkestra Zoran Mulić, za čijih 25 godina rada je STO bio u najvećem usponu. Orkestrom su dirigirali i István Balázs Piri te Aleksandar Novaković. Nakon odlaska dirigenta Mulića, Jaramazović se oprobao i u dirigiranju te je nekoliko sezona, do dolaska Marijane Marki na čelo orkestra, imao i tu ulogu. 
 
U radu jednog ovakvog orkestra nije nevažno brzo pronaći note koje se planiraju raditi. Stoga je u tijeku unošenje arhive u kompjutor koja je za 40 godina rada dostigla brojku od preko 2000 naslova.
Druga arhiva koju je posjedovao Subotički tamburaški orkestar je kompletna arhiva Aleksandra Aranickog iz Radio Beograda između 2 svjetska rata, koju je orkestar darovao subotičkoj Gradskoj knjižnici, na obradu, te će ona nakon toga biti dostupna javnosti.
 
Nela Skenderović
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika