Intervju Intervju

Obrazovanje na hrvatskom jeziku opstaje

Nedavno je počela nova školska godina i nova generacija gimnazijskog odjela na hrvatskom jeziku započela je svoje srednjoškolsko obrazovanje na materinskom jeziku. Zasigurno jedan od najpozvanijih za razgovor na ovu temu je profesor geografije Zoran Nagel koji je predavao svim dosadašnjim generacijama u subotičkoj gimnaziji Svetozar Marković i razrednik je 3 f odjela.
 
 
HR: Kako danas, nakon nekoliko generacija maturanata, gledate na početke obrazovanja na hrvatskom jeziku u subotičkoj gimnaziji Svetozar Marković?
Početak nastave na hrvatskom jeziku u Gimnaziji nije bio dočekan »širokih ruku«, jer ljudi koji su tada radili nisu bili spremni za otvaranje jednog takvog razreda. Bilo je tu podsmijeha, zadirkivanja, međutim kako je krenula nastava, u tom prvom, tada, čisto ženskom razredu djevojke su pokazale koliko su pametne i vrijedne, pa su svi ti negativni momenti postupno utihnuli. Već sljedeće godine upisan je novi, znatno brojniji razred i sve do današnjih dana, nekad s većim a nekad s manjim odzivom učenika, je obrazovanje na hrvatskom jeziku uspjelo opstati u subotičkoj gimnaziji.
 
HR: Ima li kakvih znakovitih promjena u pogledu same nastave i udžbenika koji se koriste u njoj?
Značajnijih promjena za ovih desetak godina, vezano za nastavni kadar i udžbenike, nema. Mi smo dobivali udžbenike iz Hrvatske ali postoji neslaganje s školskim planovima i programima, pa nismo učenike ni toliko primoravali da ih koriste u svakodnevnoj nastavi, jer u suprotnom bi za jednu nastavnu jedinicu bili primorani koristiti tri ili četiri udžbenika. Predmeti se slažu, ali je s druge strane gradivo raspoređeno u različite godine gimnazijskog školovanja. Što se tiče nastavnog  kadra nas nekoliko radi u nastavi na hrvatskom jeziku, ostali predaju na srpskom jeziku s tim što jedan dio njih radi paralelu između termina na srpskom i hrvatskom jeziku.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
Dražen Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika