Intervju Intervju

Tradiciju čuvaju ljudi koji se drže skupa

Obnašati visoke političke dužnosti, osvajati nagrade na glazbenim natjecanjima i voditi gledane emisije. Sve to stane u jedan radni tjedan Gorana Ivanovića Laca. Naši čitatelji najprije ga prepoznaju kao voditelja popularnih i gledanih glazbenih emisija na Osječkoj TV. Neki naši čitatelji su imali priliku ugostiti njega i njegovu televizijsku ekipu u svojim mjestima i udrugama. On je taj koji je u domove ovdašnjih Hrvata, putem TV signala, donosio dio slavonske široke duše. Opet zahvaljujući njemu do gledatelja u Hrvatskoj stižu neke lijepe priče o Hrvatima s ove strane granice. Ne čudi zato što je drag i rado viđen gost u Subotici, Monoštoru, Beregu...
 
 
HR: Odakle Vi u ovim novinarskim vodama i kada ste se već odlučili za ovaj »novinarski kruh« s devet kora? Zašto opredjeljenje za promoviranja tradicijske kulture, običaja, glazbe?
 
Za ovaj, kako Vi kažete novinarski kruh, u biti se nisam odlučio ja nego me je u tom smjeru odveo sam život. Prije 15-16 godina na hrvatskom radiju Valpovština krenula je emisija »Šokačka top lista« i učio sam tamo pomalo taj zanat. Uslijedila je 2008. godina kada je Osječka TV pokrenula emisiju »Slavonsko veselje«, kojom smo htjeli pokrenuti ono što je nekako bilo zapostavljeno, a to su naši tamburaški sastavi. Ima ih i dobro sviraju, pa smo prostor u eteru iskoristili da ih predstavimo. Što se tiče tradicije, mogao bih slobodno reći da sam odrastao u tom okruženju, jer su mi se i otac i majka bavili kulturno-umjetničkim radom, pa sam vrlo rano shvatio da je to naše i da ono što mi imamo nemaju drugi. Odatle ta ljubav prema tradiciji, pa i onome što radim danas.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika