Kultura Kultura

Naučimo dicu ko su

 
Hrvatska glazbena udruga »Festival bunjevački pisama« i ove je godine, dvanaesti put za redom, organizirala »Smotru dječjih pjevača i zborova«. Smotra je održana 4. rujna, u velikoj vijećnici Gradske kuće. Uz pratnju Dječjeg festivalskog tamburaškog orkestra, pod ravnanjem Mire Temunović, nastupilo je osamnaest izvođača solista osnovnoškolske dobi. Kao što su voditelji Katarina Piuković i Petar Pećerić na početku programa istakli, svojom pjesmom oni su potvrdili poznatu izreku: »Tuđe poštuj, svojim se diči.« Oni su prisutne i kratkim izlaganjem o Peri Tumbas Haji prisjetili na ovogodišnju 125-tu obljetnicu njegova rođenja.
 
 
Smotru je otvorila dopredsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Jasna Vojnić na do sada nesvakidašnji način. Pročitala je pjesmu koju je napisala za ovu prigodu, a koja govori o Bunjevcima i »Festivalu bunjevački pisama«: »...Mira, Vojo, dr Sente Festival nam osmislili. Ositili oni to su, naučimo dicu 'ko su, Ako pisma navik živi, Bunjevac će da priživi...«. Prisutne je pozdravio i predsjednik Upravnog odbora HGU »Festival bunjevački pisama« primarijus dr. Marko Sente, te se zahvalio svima koju su doprinijeli da Smotra može biti održatna. U tradicionalnom završetku Smotre svi izvođači skupa su otpjevali skladbu »Subotica«. 
Sudjelovala su djeca iz Tavankuta (OŠ »Matija Gubec«) – Kristina Crnković, Đurđina (OŠ »Vladimir Nazor«) – Ružica Dulić, Josipa Dulić, Josipa Stantić, Marija Stantić i Josipa Horvacki te iz Subotice: OŠ »Ivan Milutinović« – Emil Cvijin, Dunja Šimić i Matija Ivković Ivandekić, OŠ
»Matko Vuković« – Iva Molnar, Iva Gabrić, Lucija Horvacki, Ana Francišković, Lucija Vukov i Luka Matatić, OŠ »Sveti Sava« – Josip Vuković i Kristina Vuković, a iz OŠ »Sonja Marinković« nastupala je Milica Bašić. 
 
J. Dulić Bako  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika