Kolumne Kolumne

Igre...

Protekli tjedan obilježen je završetkom sportskih natjecanja na Olimpijadi u Riju i impresivnim brojem medalja koje su osvojile i Hrvatska i Srbija. Radujemo se medaljama, ali ćemo se još više radovati ako   prestane verbalni rat između dvije zemlje, koji već predugo traje. U ponedjeljak je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se od tog dana »članovi Vlade uzdržavati od bilo kakvih reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvatske na račun Srbije«. U utorak se sastao u Beogradu s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem koji su, kako prenose mediji,  »konstatirali potrebu da se otklone opterećenja i tenzije u komunikaciji između Beograda i Zagreba«. Premijer je izrazio »opredjeljenje da se sva sporna pitanja u odnosima dviju država rješavaju međudržavnim dijalogom, uz uvažavanje argumenata obiju strana, bez javnih konfrontacija«. 
Lijepo zvuči i nadajmo se da će biti tako, jer su tenzije proteklih tjedana unijele strah i zabrinutost među pripadnike hrvatske manjine u Srbiji. Malo kome je jasno o čemu se zapravo radi, a zaoštrena retorika vraća nas u devedesete godine. A znamo što se onda događalo i kako se sve završilo. S tragičnim posljedicama za oba naroda.  
Nude se i različita objašnjenja ovoga pravoga verbalnog rata tipa »sve je to zbog unutarnjih razloga, ili osobnih interesa, ambicija i karaktera pojedinih političara«. No, ako se oštra retorika i može objasniti predizbornom kampanjom u Hrvatskoj, čemu oštra retorika iz Srbije. Izbori su davno prošli, formirana je vlada. Prema Pupovcu, tenzije su se razvile najviše zbog inzistiranja Hrvatske na uvjetima koje Srbija treba ispuniti za otvaranje poglavlja 23 i 24 nakon čega su se stvari zakomplicirale. Među najvažnijim uvjetima na kojima Hrvatska inzistira je suspenzija zakona koji omogućuje Srbiji da sudi hrvatskim braniteljima i tajnih optužnica na temelju kojih je nedavno uhićen Osječanin Zdravko Hlobik u Bogojevu. 
Iz Hrvatske i ovoga tjedna poručuju kako se neće dopustiti Srbiji da njeni sudovi procesuiraju hrvatske građane za kaznena djela na hrvatskom teritoriju. Hrvatski ministar Miro Kovač je poručio premijeru Srbije da ponese popis hrvatskih državljana za kojima je Srbija raspisala tjeralice ako kani doći u Dubrovnik, a čelnik HDZ-a Andrej Plenković je na predizbornom skupu u Osijeku poručio kako je »vrijeme da se stane s provokacijama, da se smire tenzije« i da se »neće dopustiti da zakon omogućuje Srbiji da njihovi sudovi procesuiraju naše sugrađane za kaznena djela na našem teritoriju«. 
Posljednja vijest na ovu temu je da su u ime udruga hrvatskih gardijskih ratnih postrojbi i udruga Specijalne policije njihovi predsjednici Dražimir Jukić i Josip Klemm zatražili od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović da organizira radni sastanak s premijerom Vučićem kako bi se  »napokon počelo kvalitetno raditi na pronalasku nestalih i rješavanju novonastale situacije«. Posljednje vijesti su da premijer Vučić ne ide u Dubrovnik na Croatia summit i da Aleksandar Vulin nije ništa komentirao. Ovo posljednje daje nadu da će se stvari ipak promijeniti nabolje.  
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika