Kultura Kultura

Slikarska djela koja nastaju u društvu dobrih prijatelja

U prostorijama HKC Bunjevačko kolo je od 18. do 20. kolovoza održana dvadeseta po redu likovna kolonija Bunarić 2016. Prema riječima Ivane Vuković, voditeljice likovnog odjela HKC Bunjevačko kolo, ovogodišnja kolonija okupila je četrdesetak slikara kako iz Srbije, tako i iz Hrvatske BiH i Mađarske što je koloniji dalo međunarodni karakter. 
»Iako su slikari većinom amateri, među četrdeset sudionika kolonije bilo je i nekoliko akademskih slikara. Tema ovogodišnje kolonije bila je žito, tako da su motivi slika vezani za sve što ima veze sa žitom, Suboticom i salašima. Kako kolonija traje tri dana, većina slikara je izradila po tri slike, jednu na zadanu temu, a ostale prema vlastitom afinitetu, naime slikarima smo prepustili da nam se predstave s temom i stilom koji im najviše odgovara. Iako smo imali namjeru jedan dan provesti na salašu, zbog poteškoća oko transporta materijala i slikaslih platna, odlučili smo da se ove godine cjelokupan rad kolonije održi u prostorijama društva.
 
 
 
Sudionici kolonije naši su dugogodišnji prijatelji i suradnici, tako da se  rad odvijao u opuštenoj i srdačnom ozračju. Također, dvije sudionice kolonije, Divna Lulić Jovčić i Ljiljana Crnić su i pjesnikinje, tako da smo drugoga dana je u sklopu kolonije održali pjesničku večer. Kao i svake godine, slike s ovogodišnje kolonije će se sušiti do sljedeće godine kada će biti uramljene, fotografirane i popisane u katalog te će biti predstavljene na izložbi.« 
 
Aleksandra Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika