Intervju Intervju

Izabrala sam život

Gledatelji Vinkovačke televizije, kojih u podunavskom dijelu Bačke nije malo, nestrpljivo iščekuju jesensku shemu, kako bi ponedjeljkom u 21 sat opetovano začuli pozdrav »Faljen Isus i Marija, vesela je Šokadija«, kojim ljepuškasta, crnomanjasta voditeljica započinje svoju autorsku emisiju Snašin sokak. Četrdesetdvogodišnja Marija Pavković Snaša poznata je i kao velika tamburaška zvijezda, koja se glazbom i plesom bavi od 90-ih godina. Iako joj je život popraćen pjesmom, u jednom trenutku obrnuo se naglavce. Za Božić 2014. godine dijagnosticiran joj je karcinom dojke. Pjesma je zastala nakratko, samo dok je Marija u bolnici proživljavala svoje najteže trenutke nakon operacije, ali ubrzo se vratila u svoj svijet, pokazujući snagu koju crpi iz vjere i ljubavi prema životu. Veliki dio svojega vremena od tada je posvetila humanitarnom radu. Rođena je u Vinkovcima, a i danas živi u Starim Mikanovcima, gdje je završila osnovnu školu i postala članica KUD-a Šokadija. Srednju  školu završila je u Vinkovcima i otisnula se u novinarske vode u Glasu Slavonije, Vinkovačkom listu, na Hrvatskom radiju i Narodnom radiju. Prvu pjesmu i prvi CD pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, kao suvenir Vukovarsko-srijemske županije, snimila je 1995. godine. Pripada župi sv. Klare, a zbog brojnih  humanitarnih nastupa proglašena je počasnom građankom ove župe.
 
 
HR: Za mnoge je malo poznato da ste u prvoj polovici devedesetih godina prošloga stoljeća kruh zarađivali novinarskim poslom. Gdje i kako?
 
Još 1990.-91. godine sam kao 17-godišnjakinja u Starim Mikanovcima, pri Kriznom stožeru, bila dio tima Radio postaje Mikanovci, jer su zbog ratnih zbivanja radio postaje Vinkovci i Vukovar imali smanjenu čujnost. Tu sam i zaražena novinarskim virusom. Poslije smirivanja rata u mom okruženju i povratka u selo nakon evakuacije malodobnika, počela sam djelovati kao novinar Glasa Slavonije, Vinkovačkog lista, a potom Hrvatskog radija i Narodnog radija, usporedo s djelovanjem u KUD–u Šokadija u Mikanovcima. Sve to do 1995. godine, kad sam snimila prvu pjesmu Zdravo Marija autora Karla Oršolića, a u suradnji sa Šimom Jovanovcem, TZ Vinkovci i Ministarstvom turizma RH iste godine sam snimila i prvi CD.
 
Ivan Andrašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika