Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kultura briše granice

Srijemska Mitrovica je i ove godine, trinaesti put zaredom, bila domaćinom najvećeg i najposjećenijeg Međunarodnog festivala folklora u Srbiji – Srem folk festa. Tijekom tri dana od 12. do 15. kolovoza, na Žitnom trgu u centru grada velikom broju gledatelja predstavilo se oko 600 izvođača, 16 folklornih skupina iz 12 zemalja: Argentine, Meksika, s Kanarskih otoka, Cipra, iz Slovenije, Belgije, Poljske, Makedonije, Italije, Hrvatske Bosne i Hercegovine i Srbije. Iz grada domaćina prve festivalske večeri predstavili su se ansambli Branko Radičević, domaćin Festivala, Hrvatski kulturni centar Srijem, Mađarsko kulturno umjetničko društvo Srem i Društvo za njegovanje ukrajinske kulture Kolomejka, a potom i ansambli iz Slovenije, Belgije, Poljske, sa Sjevernog Cipra, iz Hrvatske i Meksika. Veliki broj sudionika iz gotovo cijele regije potvrdio je i ovoga puta da kultura apsolutno briše granice. Od prošle godine srijemskomitrovački festival folklora djeluje u okviru Međunarodne federacija folklornih festivala CIOFF, poštujući vrhunske standarde u organiziranju folklornih manifestacija.
 
 
Duša suvremene i moderne Srijemske Mitrovice
 
Tako punih trinaest godina Mitrovica otvara svoje srce i prima folkorne ansamble iz gotovo cijelog svijeta. 
»Tijekom tri večeri predstavljeni su folklorni ansambli iz mnogih država svijeta, a prvi puta ove godine na Festivalu su se predstavili ansambli iz Meksika i Poljske. I ove godine Festival se održava u organizaciji Sirmiumarta, koji su i njegovi osnivači, a pod pokroviteljstvom Grada Srijemska Mitrovica, koji je prepoznao značaj Festivala, kako u kulturnom, urističkom i konomskom smislu«, istaknuo je direktor Festivala Petar Samardžić. 
Za Srem folk fest kažu da je brend Srijemske Mitrovice, što su potvrdili i čelnici grada: 
»Srem folk fest je najveći brend Srijemske Mitrovice. I ako za Carsku palaču kažu da je srce antičkog Sirmija, onda za naš Srem folk fest možemo reći da je duša suvremene i moderne Srijemske Mitrovice, jer je tu spoj antičkog, tradicionalnog i modernog«, istaknuo je načelnik gradske uprave za sport, obrazovanje i omladinu Ilija Nedić koji je otvorio Festival, dodajući da je velika čast biti domaćinom gostima iz cijele regije: 
»Kultura je ta koja briše apsolutno sve granice. Iskreno se nadam da će Srem folk fest biti i potvrda ove moje konstatacije. Nadam se jednoj dobroj suradnji u regiji, ne samo na polju kulture nego i na svim ostalim poljima. Jer to je jedan jedini put i pravi način da svi zajedno težimo boljem životu i ostavimo nešto u amanet našoj djeci«.
 
S. Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika