Tema Tema

Tri stotine godina milosti svetišta

Crkva Gospe Tekijske – svjedokinja pobjede Križa nad Polumjesecom u čuvenoj bitci kod Petrovaradina 1716. godine, sjala je u četvrtak i petak na središnjem jubilarnom slavlju kojem je prisustvovalo na tisuće hodočasnika iz cijele regije. Ono što ovu svetinju čini posebnim jeste da u njega oduvijek dolaze vjernici iz različitih krajeva, molitelji iz različitih naroda koji govore različitim jezicima, hodočasnici zapadnog, ali i istočnog obreda.
U širem smislu riječi, proslava je imala trogodišnji hod, ispunjen različitim duhovnim, kulturnim i umjetničkim sadržajima kojima se zajednica pripremala za središnju manifestaciju. Vrijedne pomena su, napose, trogodišnje duhovne obnove održavane svakoga mjeseca od Uskrsa do listopada, te Međunarodni interdisciplinarni znanstveni simpozij o svetištu koji je organiziran u svibnju ove godine. Osobitu molitvenu potporu za blagoslov budućnosti svetišta dale su časne sestre iz samostana karmelićanki u Đakovaĉkoj Breznici, a iznad svih, nedavno preminuli ravnatelj svetišta vlč. Stjepan Barišić, koji je predano i s dubokom vjerom vodio ovo svetište u susret Jubileju.
Centralna proslava 4. kolovoza imala je trodnevni program koji je započeo dan prije, u srijedu 3. kolovoza, otvaranjem stalne muzejske postavke u svetištu, vezane uz njegov postanak, razvoj i život. Izložbu je svečano otvorio i blagoslovio srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović.
 
 
 
Proslava
 
Dan središnje proslave, u četvrtak, 4. kolovoza, započeo je jutarnjim pristizanjem trgovaca nabožnim predmetima, slatkišima i drugim proizvodima. Popularno nazvan »vašar« neizostavni je dio duha tekijske proslave još iz prošloga stoljeća.
Prvi pristigli gosti bili su pripadnici romske populacije kod kojih se Glas o uslišanjima pomoću zagovora Gospe Tekijske napose pročuo poslije Drugoga svjetskoga rata, pa oni otada svake godine na svetkovinu Snježne Gospe dolaze u svetište u velikom broju. Strahopoštovanje koje pokazuju prema Gospi Tekijskoj ispred njene čudotvorne slike i kipa Lurdske Gospe, zadivljujuće su neobični i ritualni.
Tijekom dana pristižu nepregledne procesije iz Srijema, Bačke i Banata, Beogradske i Đakovačko-osječke nadbiskupije. Za sve pristigle, na raspolaganju su ispovjedaonice pod vedrim nebom, širom otvorena i cvijećem okićena Vrata milosrđa tekijske crkve, pejzaž pozadi crkve s postajama Križnog puta, čudotvorni tekijski izvor i mnogo toga drugog.
Na klupama postavljenim ispred vanjskog oltara na kojemu će biti služena centralna sveta misa, od 16 sati već sjedaju hodočasnici kako bi uživali u izvrsnom duhovno-glazbenom programu grupe Rim iz Zagreba i Vokalno-instrumentalnog sastava Tekije, koji su izvedbom tradicionalnih i suvremenih marijanskih popijevaka animirali i pripremali vjernike za glavnu ceremoniju.
Zvonjavom crkvenih zvona u 19 sati najavljen je početak svete mise koju predvodi apostolski nuncij u Srbiji, mons. Luciano Suriani. U zajedništvu s nadbiskupom metropolitom đakovačko-osječkim mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem, požeškim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem, beogradskim nadbiskupom metropolitom mons. Stanislavom Hočevarom, apostolskim egzarhom za vjernike bizantskog obreda u Srbiji Đurom Džudžarom, zamjenikom generalnog tajnika HBK mons. Fabijanom Svalinom, te brojnim svećenicima Srijemske, Beogradske, Subotičke i Đakovačko-osječke nadbiskupije, svetoj misi su prisustvovale i redovnice iz samostana Milosrdnih sestara Sv. Križa u Đakovu i Srijemskoj Mitrovici, sestre milosrdnice Svetog Vinka Paulskog i sestre iz samostana Školskih sestara Trećeg reda svetog Franje iz Zemuna.
 
Petar Pifat
 
Opširnije u tiskovnom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika