Intervju Intervju

Zahvala Bogu i pohvala čovjeku

Središnja proslava subotičke žetvene svečanosti Dužijance 2016. počinje danas (petak, 12. kolovoza), a taj će program trajati do nedjelje, 14. kolovoza, navečer. Tim povodom razgovorali smo s mons. dr. Andrijom Anišićem, predsjednikom Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca, koja ovu manifestaciju i organizira. 
 
 
HR: Na početku razgovora, podsjetimo – koja je bit i poruka Dužijance? 
Dužijanca je uvijek bila, prije svega zahvala Bogu za završetak žetve, ali je također bila i pohvala čovjeku za njegov mar, trud i rad koji je raznolik kako onaj fizički na njivi, tako i onaj intelektualni, duhovni i kulturni. 
HR: Jesu li i u kolikoj mjeri su ta dva aspekta – bit i poruka – sačuvani u odnosu na početke slavljena dužijance u obitelji, a potom i 1911. kao manifestacije?
Uvjeren sam da su ta dva bitna aspekta čuvana i sačuvana sve tamo od obiteljskih dužijanci pa do danas kada je naša Dužijanca zaštićena institucijom UBH Dužijanca. Dobro je poznato da je Dužijanca slavljena dugo u obitelji, premda za to nemamo pisanoga traga. Vjerujem da je u obiteljima slavljena duže nego što je mi sada slavimo u Crkvi i Gradu a to je od 1911., godine, dakle do sada 106. put. Naglasio bih da je prenošenje slavlja Dužijance iz tzv. male Crkve, kako se rado u katoličkom svijetu naziva obitelj, u veliku Crkvu, tj. Crkvu koja je zajednica svih vjernika, doista unaprijedilo i sačuvalo Dužijancu sve dosada. I što se tiče budućnosti, jedno sa sigurnošću mogu reći da iako ništa od manifestacija Dužijance ne bude bilo moguće organizirati, jedno će sigurno ostati, a to je sveta misa zahvalnica. Stoga možemo reći dokle god bude našeg naroda koji ide u crkvu u Subotici, bit će i Dužijance.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskovnom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika