Kultura Kultura

Aranžiranje izloga – izazov za suvremenost

Tko god i malo obraća pozornost na izgled subotičkih izloga može zapaziti da je dosta njih dekorirano u skladu sa sezonom ili aktualnim događanjima u gradu. Ipak, lice grada u izlozima dobiva posebno ruho tjedan prije Dužijance. U to se vrijeme svake godine desetak izloga aranžira u duhu proslave završetka žetvenih svečanosti.
Za takvo uređenje svoje izloge su ove godine ustupili prodavaonica obuće Planeta u Strossmayerovoj, prodavaonica tekstila, te izlozi butika Fara, Veruška, Lisca u Rudić ulici, butik Mondo na uglu Rudić i ulice Matka Vukovića, Perspective na Korzu,  prodavaonica namještaja Simpo, McDonalds i Javno poduzeće Pogrebno.
 
 
U duhu Dužijance
 
»Uvijek imamo stalne aranžere, neki odustaju, ali imamo i novih. Sada se pojavljuje veći broj mladih aranžera koji se u tome žele oprobati«, kaže članica organizacijskog odbora zadužena za aranžiranje izloga Jelena Piuković, 
»Neki vlasnici izloga se već tradicionalno sami javljaju jer im je čast ustupiti svoj prostor, a neke kontaktiramo i pitamo žele li da se njihov izlog ukrasi u duhu Dužijance. Svi aranžeri se moraju pridržavati zadane teme u duhu Dužijance s jasnom porukom. Mlađe generacije imaju suvremeniji pristup u aranžiranju i rekvizitima koje prikazuju i to treba podržavati, a usmjeravati da ne odstupe od zadane teme Dužijanca i da budu u etnološkim okvirima što je jako bitno. Nova je možda samo koncepcija, način osmišljavanja. U novije vrijeme izlozi znaju biti obogaćeni slikama na temu Dužijance i slikama od slame. Ove će godine biti dvije lutke, izložene u Simpu za koje je aranžerka sama šlingovala moderno dizajnirane haljine. Također, ima prodavaonica koje same ukrase svoje izloge, ali se ne žele natjecati«, kaže Jelena Piuković. 
Izlozi moraju biti ukrašeni u duhu Dužijance, a postoji i pravilnik o tome koji je sastavio Alojzije Stantić. Prema tom pravilniku moraju biti zastupljeni likovni, etnološki i umjetnički element, koje žiri ocjenjuje ocjenama od 1 do 5 zbirno. Nagrađuju se tri izloga, a nagrade se uručuju na tamburaškoj večeri.
 
Nela Skenderović
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika