Intervju Intervju

Živimo u povezanome svijetu

 
 
Novinar, urednik i diplomat, podrijetlom iz Subotice, Ivo Kujundžić krajem je lipnja imenovan vršiteljem dužnosti glavnoga urednika međunarodnih multimedijskih programa Glas Hrvatske Hrvatske radio-televizije (HRT). 
Rođen je 1959. godine u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Subotici, a diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarskim se poslom profesionalno počeo baviti 1984. godine u Subotičkim novinama, a od 1991. zaposlen je na Hrvatskoj radio-televiziji. Bio je prvi stalno akreditirani dopisnik Hrvatske radio-televizije iz Budimpešte, novinar Vanjskopolitičke redakcije HTV-a, te urednik tjedne emisije za hrvatske manjine u europskim zemljama Korijeni. Bio je pokretač i prvi urednik emisije Pogled preko granice – Hrvati u BIH. Hrvatima izvan Hrvatske pomagao je i kao hrvatski diplomat u Mađarskoj, te na dužnosti veleposlanika Republike Hrvatske u Makedoniji. Prije odlaska u Skopje bio je član Pododbora za hrvatske manjine u europskim zemljama Hrvatskoga sabora, a aktualni je član Međuvladina mješovitoga odbora za zaštitu manjina između Hrvatske i Srbije kao predstavnik Hrvatske radio-televizije i drugih hrvatskih medija. 
Za promicanje suradnje i dijaloga među narodima 2013. godine dobio je značajno međunarodno priznanje Europsku medalju u Budimpešti. 
 
 
 
HR: Nedavno ste imenovani za vršitelja dužnosti glavnog urednika međunarodnih multimedijskih programa Glas Hrvatske. Na početku razgovora predstavite nam ukratko Glas Hrvatske?
 
Glas Hrvatske danas je veliki pogon s 46 zaposlenika čiji je osnovni cilj informiranje Hrvata izvan Hrvatske i međunarodne javnosti o Hrvatskoj i to putem triju medija – radija, televizije i interneta. Radijski program organiziran je u redakciju na engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku koja proizvodi osam informativnih emisija dnevno, a redakcija na hrvatskom jeziku proizvodi devet emisija tjedno, tematski ponajprije vezanih za život i djelovanje Hrvata u svijetu. Preuzimamo i vijesti na talijanskom jeziku HRT – Radija Rijeka, vijesti na mađarskom HRT – Radija Osijek, te Novosti dana Radija Žepče iz Bosne i Hercegovine. Specijalizirane tjedne emisije na španjolskom jeziku šaljemo u pojedine južnoameričke radijske postaje. Upravo je u tijeku reorganizacija Glasa Hrvatske u smislu jačanja televizijskih i internetskih sadržaja, pa tako uz skoru izradu nove internetske stranice ujesen pripremamo i nekoliko zanimljivih televizijskih dokumentarnih serija zanimljivih za Hrvate izvan Hrvatske i za domaću javnost. Ukratko, planiramo »pod jednom kapom« objediniti sve radijske, televizijske i internetske sadržaje za Hrvate izvan Hrvatske kako bi informacije o njima i za njih bile vidljivije i bolje plasirane u svim trima medijima Hrvatske radio-televizije.    
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika