Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zašto su domaće svinje tražene i na cijeni?

Sve one koji su primorani da se mesom opskrbljuju u mesnicama ili trgovinama ovih dana neugodno je iznenadila vijest da je cijena mesa povećana za čak 200 dinara po kilogramu. Klaničari tu korekciju cijene pravdaju povećanjem otkupne cijene tovljenika koja je naglo povećana na 180, 190, pa i 200 dinara po kilogramu. S druge strane, proizvođači tovljenika ne vide razlog za povećanje cijene mesa u maloprodaji i kažu da je prijašnja cijena već bila formirana na osnovu cijene tovljenika od 200 dinara, pa ovim povećanjem cijene klaničari i trgovci žele dodatno zaraditi. Oni koji tove svinje zadovoljni su cijenom od 200 dinara po kilogramu žive mjere, ali ističu da to nije rezultat neke dugoročne politike u ovoj oblasti već posljedica toga što je Europska unija našla novo tržište na azijskom istoku, gdje prodaje svoje nagomilane viškove. Što se to događa na tržištu i kako je izvoz mesa iz Unije u Aziju, a prije svega Kinu ustalasao domaće tržište?
 
 
Kinezi pojeli europske tovljenike
 
Odgovor smo potražili u Uniji poljoprivrednih proizvođača. 
»Kada je riječ o novom izvoznom tržištu Europske unije treba reći da je tu u pitanju izvoz više desetaka milijuna tovljenika, prije svega na kinesko tržište. Cijene tovljenika na europskom tržištu i na Produktnoj burzi u Modeni je trenutačno 195 dinara, što znači da naši klaničari nemaju više ekonomskog interesa da uvoze svinje, jer bi ih taj uvoz stajao najmanje dva eura po kilogramu. U takvoj situaciji oni su se okrenuli domaćim proizvođačima, a ta povećana tražnja za tovljenicima razlogom je skoka otkupne cijene za 30-40 dinara po kilogramu i to za kratko vrijeme«, kaže predsjednik Unije poljoprivrednih proizvođača Zlatan Đurić. 
Unatoč povećanju cijene sirovine Đurić ne vidi razlog za korekciju cijena u trgovinama. 
»Bilo kakvo povećanje cijene mesa je neopravdano, jer je dosadašnja cijena mesa bila formirana na  bazi cijene tovljenika od 220 dinara. Više mjeseci unazad pljačkali su seljake i svinje su plaćali 120 dinara, punili lagere, a novu cijenu tovljenika brže-bolje iskoristili su kao pokriće za nove cjenike. Na to bi trebale reagirati državne institucije i to tako što će preispitati trgovačke marže koje dostižu i do 40 posto maloprodajne cijene«, kaže Đurić i navodi da bi jedno od rješenja mogla biti intervencija uz Robnih rezervi.
 
Z. Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika