Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Pšenica obećava dobar urod

 
Za desetak dana kombajni će ući u njive i počet će ovogodišnja žetva pšenice. Ukoliko do početka žetve ne bude ekstremnih vremenskih (ne)prilika urod će biti dobar, ali ipak neće dostići prinose ostvarene prošle godine. Ono što je obilježilo ovogodišnju proizvodnju jest veća uporaba zaštitnih sredstava, jer su ratari čak u nekoliko navrata pšenicu morali štititi od bolesti i kukaca. To je dodatno poskupjelo proizvodnju, pa s ponuđenom cijenom od 150 eura po toni proizvođači nisu zadovoljni. To je njihova jednoglasna ocjena koja nam je izrečene na Danu polja strnih žita PSS Sombor. I dok je problem s cijenom »stari-novi«, ova godina bila je specifična po tomu što su, prije svega zbog zaštite od kukaca, ratari pšenicu morali špricati sredstvima zaštite dva ili čak tri puta. 
 
 
Cijena uvijek ista briga
 
U prethodnom petogodišnjem razdoblju u Srbiji se pšenica gajila u prosjeku na 520.000 hektara, a urod je bio četiri tone po hektaru. To znači da je godišnja ukupna proizvodnja bila oko dva milijuna tona po hektaru. U Srbiji je jesenas pšenica posijana na 600.000 hektara, pa, s obzirom na očekivani dobar rod, može se očekivati ukupna proizvodnja znatno iznad dva milijuna tona.
Sjetvu na oko 300 hektara poljoprivrednici iz Lemeša  ugovorili su sa Zemljoradničkom zadrugom Agrosevald. Najveći problem bila je pojava kukaca, pa su usjevi dva puta tretirani sredstvima zaštite. »Tko nije uradio zaštitu ne može se ni nadati dobrom rodu. Zaštita je rađena dva puta, a negdje i u tri navrata. Što se to dogodilo ne znam, ali znam da nikada nije bilo da smo pšenicu morali špricati čak tri puta. Pšenica sada izgleda dobro i ako budu odgovarajući vremenski uvjeti za oko dva tjedna počet ćemo žetvu«, kaže István Szevald, ravnatelj ZZ Agrosevald .
 
Z. Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika