Kultura Kultura

S ponosom ka 80. obljetnici

U Hrvatskom domu u Somboru u nedjelju, 5. lipnja, održan je Sabor HKUD-a Vladimir Nazor na kome su izvješće o radu podnjieli pročelnici svih deset sekcija koje rade u ovoj udruzi. Kao jedan od najznačajinjih događaja između dva Sabora  izdvojena je realizacija emisije HRT–a iz serijala Lijepom našom koja je pod nazivom Mostovi kultura u lipnju prošle godine na inicijativu i u organizaciji Nazora snimljena u Somboru. Naredno razdoblje bit će u znaku priprema za obilježavanje 80. obljetnice ove hrvatske udruge. 
 
 
Sve brojniji Nazorovi glumci
 
Podnošenje izvješća počelo je s folklornom sekcijom koja je najbrojnija i najaktivnija u Društvu. Dvadesetak nastupa na smotrama i gostovanja, prije svega u Hrvatskoj, zabilježeno je u kalendaru aktivnosti mlađe i starije igračke postave. 
»Obje igračke postave rade na postavljanju nove koreografije. Mlađa na igrama iz Banata, a starija na igrama iz Vranja«, kaže pročelnik folklorne sekcije Bojan Jozić.  
Aktivna i sve brojnija je dramska sekcija koja ne samo da je povećala broj članova, već  je i pomladila glumački ansambl. 
»Prošle godine radili smo na vrlo zahtjevnoj predstavi Ujež Branislava Nušića u režiji Ljiljane Tomić – Markovinović, a premijera je bila na Smotri amaterskih dramskih društva, čiji smo mi organizatori i domaćini. Osim gledateljima u Nazoru predstavu smo prikazali i na nekoliko gostovanja u Hrvatskoj. Početkom godine počeli smo rad na novoj predstavi, a ovoga puta težište je na mlađim članovima dramske sekcije. Postavljamo komad Ženska posla Fadila Hadžića, također u režiji Ljiljane Tomić – Markovinović«, kazao je pročelnik Šima Raič ne krijući zadovoljstvo što sekcija sada ima dvadesetak glumaca amatera, što omogućava da se paralelno pripremaju i po dvije predstave. 
Mladim članovima može se pohvaliti i tamburaška sekcija koja trenutačno ima sedmero članova dječjeg uzrasta. Vodi ih profesorica Marina Kovač i za sada nastupaju uglavnom uz ostale sekcije Nazora. Pjevački zbor nije brojan, ali je između dva sabora imao desetak nastupa kako na smotrama, manifestacijama u Hrvatskom domu, manifestacijama u Somboru i okolici, tako i u Hrvatskoj. 
»Prošle godine na Smotri izvornog folklora stigli smo do pokrajinske razine, ove godine nismo prošli, a zamjereno nam je što smo pjesmu suviše obradili te je tako izgubila na svojoj izvornosti«, kazala je Vesna Čuvardić, pročelnica ove Nazorove sekcije. 
 
Z. Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika