Tema Tema

Obrazovanje na jezicima nacionalnih zajednica

Za godinu dana u Vojvodini broj osnovaca manji je za tisuću i praktički je nestala jedna cijela škola

Naredne školske godine u jedinoj osnovnoj školi u Somboru gdje je nastava organizirana i na mađarskom jeziku neće biti ni jednog  prvašića. U povijesti to se dešava prvi puta, jer iako su odjeli na mađarskom jeziku uglavnom s manje od deset učenika đaka je uvijek bilo. Tako u ovoj jedinoj gradskoj somborskoj školi, gdje se nastava odvija i na mađarskom jeziku prvi razred sada završava petero učenika, a od prvog do osmog razreda ih je 42, ali naredne jeseni u klupe neće sjesti nijedan prvašić.

Otvara ovo pitanje kakva je budućnost obrazovanja na jezicima nacionalnih zajednica. Hoće li ono što se dešava u Somboru uskoro zadesiti i seoske škole? Hoće li pravo na naobrazbu na materinskom jeziku koje imaju pripadnici nacionalnih zajednica biti pravo samo na papiru?

Sombor i Subotica

Priču počinjemo u Školskoj upravi Sombor u čijoj su nadležnosti subotička i somborska regija i gdje se nastava, osim na srpskom, održava i  na mađarskom, slovačkom, rusinskom i hrvatskom jeziku. Načelnik školske uprave Borislav Staničkovpotvrđuje da u Somboru naredne školske godine neće biti prvog razreda na mađarskom jeziku.

»U odnosu na ostale školske uprave naša je jedinstvena po tome što se nastava održava na pet jezika. Trend je, nažalost, da se smanjuje broj učenika koji pohađaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina. I tamo gdje imamo đaka, odjeljenja su s malim brojem učenika. Po važećem Uputstvu i Pravilniku odjeljenje u kome se nastava izvodi na jezicima nacionalnih zajednica može imati najmanje 15 učenika, ali uz rješenje koje donosi ministar prosvjete takva odjeljenja mogu imati i manje učenika i do sada tu nije bilo problema, jer smo takve suglasnosti uvijek dobivali. Primjerice, u Zapadnobačkom okrugu nastavu na mađarskom jeziku pohađa 338 učenika rapoređenih u 36 odjeljenja, što znači da u jednom odjeljenju ima u prosjeku 9 učenika. U Sjevernobačkom okrugu situacija je  nešto drugačija, s obzirom na to da je mađarska populacija brojnija. Na rusinskom jeziku nastava se odvija i u osnovnoj i srednjoj školi u Ruskom Krsturu i tu nema problema s brojem učenika po odjeljenju. Na slovačkom jeziku nastava je organizirana samo u Laliću, broj učenika je mali, ali i Ministarstvo prosvjete i Pokrajinsko tajništvo bili su na stanovištu da treba omogućiti da se ta  nastava ipak održi«, kaže Staničkov.

Glede nastave na hrvatskom jeziku u Sjevernobačkom okrugu Staničkov kaže da se ona odvija kvalitetno i sa zadovoljavajućim brojem učenika, a suradnja s Hrvatskim nacionalnim vijećem je dobra.

Našsugovornik podsjeća i da se u slučajevima kada je broj učenika u odjeljenju tek nekoliko dozvoljava spajanje u takozvana kombinirana odjeljenja tako što se nastava organizira ili s dva razreda koja ne mogu imati više od 15 učenika ili s tri ili četiri razreda, koja mogu imati od 10 đaka. Kombiniranje odjeljenja dozvoljeno je samo u nižim razredima. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika