Kultura Kultura

Knjiga Slikam te riječima Željke Zelić predstavljena u Subotici

Nakon romana Bezdan i pjesničke zbirke (intimna) Kronika srca, subotička književnica Željka Zelić je prošle godine objavila novu, svoju drugu knjigu pjesama naslovljenu Slikam te riječima. 
Ta je knjiga, objavljena u nakladi NIU Hrvatska riječ iz Subotice, predstavljena prošloga petka u Subotici, okupivši u čitaonici Gradske knjižnice veliki broj posjetitelja. 
 
 
 
Traganje za ljubavlju
 
Govoreći o knjizi, dipl. _filologinja-komparatistica Klara Dulić je ocijenila kako su riječi Željke Zelić »žive slike« koje se smjenjuju s različitom dinamikom, o čemu svjedoči i sam jezik pjesama. »Pokatkad suzdržan, zaustavljen glas u grlu, zamrznuta slika snažnog emotivnog naboja, a onda raspjevan i obojen, stvara sinesteziju boja i zvukova, koja na osobit način doprinosi bogatstvu pjesničkog jezika ove zbirke... U zgusnotosti i zbijenosti jezika očituju se osjećanja koja su ispod površine ovih pjesama u kojima se kao dominantna osjećanja u pjesmama javljaju ljubav i čežnja, a zatim i traganje. Traganje za ljubavlju, ali i traganje za pravim čvrstim riječima koje grade prebivalište za čitav pjesnikinjin svijet. Jezik zbirke je pročišćen i ima svoj vlastiti poredak, čitatelj može osjetiti da se na tom jeziku radilo, jer su slike dobro fokusirane, izoštrene«, navela je Dulić. 
Ukazala je i da se forma pjesama kreće od zgusnutog, eliptičnog iskaza do pjesama u prozi, te dodala kako su dominantni motivi pjesama ljubav, glad za ljubavlju, čežnja i motiv očiju (kome je posvećen ciklus pjesama Akvarel u očima), kao i motivi smrti i novog života koji iz nje proizlazi.
Kako je Dulić naglasila, autorica ispisuje lirski putopis, mapirajući mjesta koja do tih prostora sreće vode: 
»Put nije uvijek prohodan, naprotiv, često nailazi na prepreke i to je jezikom i stilskim sredstvim jasno iskazano.«   
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika