Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Susreti mladih Srijemske biskupije u Novom Slankamenu

Pod geslom Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe, u organizaciji Biskupijskog pastoralnog centra – Ured za mlade u Srijemskoj biskupiji, u subotu, 28. svibnja, održan je u Novom Slankamenu ovogodišnji susret katoličke mladeži. Susret je počeo međusobnim upoznavanjem mladih koji su se ove godine odazvali u velikom broju iz župa Srijemske biskupije: Šida, Sota, Golubinaca, Rume, Beočina, Srijemske Mitrovice, Beške, Maradika, Inđije, Novih Banovaca, a pridružili su im se i mladi iz Subotičke biskupije. Susreti mladih postali su sada već jedna lijepa tradicija, koji se svake godine održavaju u drugom mjestu Srijemske biskupije. Želja i ideja Srijemske biskupije i župnika je da  takvim susretima mlade potaknu na vjernički život, obnovu duhovnih vrijednosti, ali i da se međusobno povezuju i sklapaju nova prijateljstva.
 
Događaj ohrabrivanja i jačanja u vjeri
 
Središnje misno slavlje u župnoj crkvi Svetog Mihaila arkanđela predvodio je srijemski biskup Đuro Gašparović koji je posebno u svojoj propovijedi istaknuo kako takve vrste susreta otkriju ljepotu crkve i da stalno žive kroz vjeru: 
»Ovo je godina jubilejskog milosrđa i to božanskog milosrđa koje nam govori: 'blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe'. Ovo geslo ostvaruje se na poseban način u ovom našem susretu koji predstavlja događaj međusobnog upoznavanja, ohrabrivanja i jačanja u vjeri. Susreti u crkvi i u Biskupiji su nam potrebni da se možemo sučeljavati sa svim mogućim opasnostima današnjeg svijeta, posebno u opasnostima za našu vjeru i naš kršćanski život. A opasnosti su brojne i za dušu i za tijelo. Zato budite milosrdni, pomažite jedni drugima u nevolji i obećajte da ćete aktivno i velikodušno sudjelovati u župi vaših zajednica, jer ćete tako iskusiti djelovanje Duha svetoga koji će vam pomoći osjetiti Božje milosrđe«, poručio je mladima biskup Gašparović.
Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je preko 200 mladih. Iz Ureda za mlade ističu kako je važno da mladi daju vedrinu svojim župama: 
»Zato i mi župnici trebamo dozvoliti mladima aktivno sudjelovanje u životu svoje župe, da ih pratimo, s obzirom na to da se vremena mijenjaju i da ne mora biti baš sve onako kako smo mi učili« istaknuo je povjerenik za mlade Dušan Milekić i dodao: 
»Želja nam je bila da mladi šetnjom po župama upoznaju vlastitu biskupiju, da ne ostanu zatvoreni u jednu župu. Trebaju vidjeti nešto dobro kod drugih što bi mogli i u svojoj župi uraditi.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika