Tema Tema

Pregovori s EU »pogurali« udžbenike

 
Ravnateljica kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je prije nekoliko dana da će do naredne školske godine problem s udžbenicima za nastavu na jezicima nacionalnih zajednica biti riješen. Tragom te izjave kontaktirali smo Kancelariju, ali su nas oni uputili na Ministarstvo prosvjete koje je s predstavnicima sedam nacionalnih vijeća i Zavodom za izdavanje udžbenika  potpisalo sporazum u svezi osiguravanja udžbenika za predstojeću školsku godinu. Ali, kako doznajemo u nacionalnim vijećima, sporazum se odnosi samo na udžbenike za osnovnoškolsku naobrazbu, dok će pitanje udžbenika za srednju školu tek stići na red.
 
 
Trojni sporazum
 
Rukovoditeljica Grupe za obrazovanje manjina i ljudska i manjinska prava u obrazovanju u Ministarstvu prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Jasminka Peruničić – Allen potvrdila je u izjavi za naš list da je trojni sporazum potisan 24. ožujka i to s nacionalnim vijećima sedam nacionalnih zajednica – bošnjačkom, bugarskom, mađarskom, rumunjskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom, dok potpisivanju nisu prisustvovali predstavnici albanske nacionalne zajednice. 
»Najviše nedostajućih udžbenika je za nastavu na bugarskom jeziku«, kaže Peruničić Allen. 
A pitanje rješavanja udžbenika itekako je važno, jer je u nastavu na jezicima nacionalnih zajednica uključeno oko 33.000 osnovaca koji pohađaju nastavu  na osam jezika. Na isto toliko jezika organizirana je i nastava u srednjim školama, ali je učenika manje. Kada je riječ o predmetu materinski jezik s elementima nacionalne kulture, nastava ovog predmeta izvodi se u školama u Srbiji na albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, makedonskom, romskom, rumunjskom, rusinskom, slovačkom, ukrajinskom, češkom i hrvatskom jeziku kao i na vlaškom i bunjevačkom govoru.
Kvalitetno izvođenje nastave znači da učenici na raspolaganju imaju udžbenike koji prate nastavni plan i program. To je i najveći problem glede nastave na jezicima nacionalnih zajednica. No, činjenica da je Srbija usvojila Akcijski plan poglavlja 23 znači i da će se raditi na osiguravanju udžbenika i za te namjene bit će izdvojeno 134 milijuna dinara. To je samo početni korak, jer će za potpuno rješavanje ovog problema sigurno trebati još nekoliko godina. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika