Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Posjet zavičaju

 
Osječki ogranak Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Baranje tradicionalno bar jednom godišnje organizira izlet-hodočašće u Vojvodinu u mjesta iz kojih su Hrvati protjerani 90-ih godina.
Tako je bilo i ove godine: u subotu, 14. svibnja, 50 osoba iz Zajednice boravilo je u svojem zavičaju. Među njima je bilo ljudi iz Golubinaca, Rume, Kukujevaca, Srijemske Mitrovice, Gibarca, Šida, ali i njihovih prijatelja iz Osijeka i okolice koji su željeli posjetiti mjesta u Srijemu. 
Domaćin boravka u Srijemskoj Mitrovici je bio predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Srijem-Hrvatski dom Krunoslav Đaković, koji je omogućio posjet katedrali Sv. Dimitrija, razgledavanje carske palače, razgledavanje grada i druženje u prostorijama HKC-a. Nakon toga pošlo se u Rumu gdje je domaćin bio Pavle Škrobot, predsjednik mjesnog HKPD-a Matija Gubec koji je sa svojim suradnicima omogućio posjet crkvi i druženje u prostorijama Društva, gdje su vidjeli izložbu i povijesne podatke u slici i riječi o djelovanju Društva. Tom prigodom dogovoreni su budući oblici suradnje koja bi se mogla provesti kako u Rumi, tako i u Osijeku.
 
 
U popodnevnim satima izletnici-hodočasnici su stigli u Golubince gdje im je domaćin bio vlč. Vjekoslav Lulić i predstavnici HKPD-a Tomislav. Tu je organiziran zajednički ručak, kulturno-umjetnički program uz tamburaše, obilazak mjesta i susreti s rodbinom i prijateljima. Kao i uvijek, i ovo je hodočašće članova Zajednice protjeranih završilo svetom misom koju je predvodio vlč. Lulić.
U svim mjestima se razgovaralo o životu i položaju Hrvata u Vojvodini, o mogućnostima neposrednije suradnje iseljenih i onih koji su ostali, osobito na kulturnom planu. Naglašeni su međusobni susreti s obje strane granice, uz suradnju na projektima koji sve to mogu osigurati.
Na povratku kući iskazano je zadovoljstvo boravkom u Srijemu i dogovorena su sljedeća odredišta koja članovi osječkog ogranka Zajednice još nisu posjetili. Ponijeli su sa sobom svoje uspomene, dašak rodnog kraja, poneku fotografiju, pozdrave rodbine i prijatelja i obostranu želju za budućim susretima.
 
I. A. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika