Kolumne Kolumne

Krojenje

Ukusi su različiti, stara je istina koja većinu ne zabrinjava previše, jer poznato je ono staro: »ne može se svakome udovoljiti«. Ova je istina, međutim, za urednike i novinare stalni izazov, jer su rezultati njihovih odluka, rada, pa i propusta, stalno pred očima javnosti. Pred očima čitatelja, monitora, medijskih eksperata dobronamjernih i zlonamjernih kritičara. 
I među samim novinarima, kao i čitateljima, ne postoji suglasnost kako bi trebao izgledati jedan manjinski medij. Jedni smatraju kako treba izvještavati, problematizirati i pisati samo o tome što se događa u dotičnoj manjinskoj zajednici i da sugovornici trebaju biti samo Hrvati, na primjer. Drugi pak tvrde kako se time manjine samogetoiziraju i kako trebaju biti zastupljene teme i sugovornici koji se tiču svih građana ma koje vjere ili nacije bili. Smatraju neki kako treba biti više politike i »teških« tema, a drugi da treba biti više »lakih« tema, zabave, reportaža, recepata, lijepih priča.... 
Neki bi voljeli ljepši izgled novina s više fotografija, drugi bi više teksta, u protivnom novina je za njih slikovnica. I naravno, svi bi voljeli da se piše o njihovom mjestu, dok ih događaji iz drugih mjesta baš i ne zanimaju. I tako iz tjedna u tjedan. U svemu tome nemoguće je »skrojiti« svako izdanje baš svakome po mjeri. Nekada nečeg ima više, a drugoga manje, ovisi to i o samim događajima, o sugovornicima koji su voljni odgovoriti na novinarska pitanja za Hrvatsku riječ i o mnogo čemu drugome. Tako u ovom broju donosimo tekst o obilježavanju 25. obljetnice progona vojvođanskih Hrvata i o tome kako se, unatoč činjenici da su deseci tisuća Hrvata prognani iz svojih domova i da se broj Hrvata u Srbiji sa 196.409 smanjio na 57.900 (o čemu je Hrvatska riječ u više navrata pisala), u javnosti Srbije uporno šuti. 
Donosimo i gospodarske teme – o viškovima mlijeka i problemima s kojima se suočavaju mali stočari i ratari u Somboru, turističko-gospodarsku reportažu iz Međimurja, gopsodarski najrazvijenije županije u Hrvatskoj, a u našoj anketi pitali smo Hrvate iz Starčeva, Sonte i Novog Beograda mogu li iz kućnog proračuna podmiriti svoje potrebe. Pišemo o pristupanju Srbije EU, donosimo aktualne političke vijesti.
I naravno ispratili smo i sva događanja u hrvatskoj zajednici – koncert marijanskih pjesama u Tekijama, predstavu Velika tvornica riječi u Subotici, godišnji koncert KUDH-a Bodrog iz Monoštora i posjet Dubrovčana ovome mjestu, obnovu Zbora Odjek u Zemunu, međunarodni okrugli stol Urbani Šokci u Osijeku i Vinkovcima, gostovanje Glazbenog društva Vila Velebita u Subotici, turneji HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina na Hvaru...
Pišemo i o uspjesima i nagradama učenika tamburaškog odjela subotičke Muzičke škole,  kao i sudjelovanju učenika OŠ Мatko Vuković na VIII. Državnom natjecanju u znanju i kreativnosti nazvanom Čitanjem do zvijezda u Čakovcu. Donosimo i vijesti i druge teme u rubrikama Kultura, Crkva, Sport, a tu su i komentari, kolumne, feljtoni, priča o fotografiji, pisma čitatelja.
I da se vratimo na početak priče »ukusi su različiti«. Možda ne zanima svakoga sve i neće se svakome svidjeti sve, ali takav cilj, zasigurno ne može ispuniti niti jedan medij na svijetu. I zbog toga i novinarska deviza jeste »za svakoga ponešto«.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika