Intervju Intervju

DSHV – konstruktivna oporba u parlamentima

Za 120 zastupničkih mjesta u vojvođanskoj skupštini u izbornoj utrci je bilo preko tisuću kandidata s 15 izbornih lista, a Demokratski savez Hrvata u Vojvodini imao je kandidate na listi koalicije koju je predvodila Demokratska stranka. Prema izbornom rezultatu, u novom sazivu pokrajinskog parlamenta, vojvođanske Hrvate zastupat će predsjednica subotičke podružnice DSHV-a Vesna Prćić. Bit će to njen prvi zastupnički mandat u ovom predstavničkom tijelu građana, što je bio dovoljan povod za razgovor o njenom budućem radu vezanom za rješavanje sprecifičnih problema hrvatske manjinske zajednice, koja svoja manjinska prava u Srbiji ostvaruje uglavnom na teritoriju Pokrajine.
 
 
 
HR: Jesu li ispunjena Vaša izborna očekivanja u vezi s nastupom DSHV-a na svim izbornim razinama u koaliciji koju je predvodila Demokratska stranka?
 
Koalicija s Demokratskom strankom bila je pažljivo dogovarana, kako pri tijelima naše stranke, tako i prilikom pregovora s predstavnicima koalicijskog partnera na svim izbornim razinama. O tome se odista dugo razgovaralo. Mnogo puta je do sada u javnosti konkretno navedeno koje bi uvjete morao DSHV ispuniti za slučaj da ide samostalno na izbore, osobito na republičkoj razini. Ovoga puta takav pokušaj bio bi utopija, a rezultat na izborima bio bi gotovo sigurno porazan. Prednost ove koalicije, osim onog dijela da sa strankama iz koalicije imamo slične programske ciljeve glede manjinske politike, pa tako i u odnosu prema pravima Hrvata u Srbiji, bila je i dogovorena mogućnost zasebne kampanje, koju je DSHV vodio spram svojih birača, tijekom koje su prije svega predsjednik stranke, ali i rukovodstvo i članstvo imali svoja zaduženja, kako bi se izborilo sudjelovanje Hrvata u donošenju političkih odluka u parlamentima. S obzirom na okolnosti održavanja izbora, medijskog isključivanja i prešućivanja aktivnosti naše koalicije, pri ovome odgovoru, imajući u vidu i potencirajući potrebe i zahtjeve ovdašnjih Hrvata, smatram da su naša izborna očekivanja ipak ispunjena. Neophodno je, nakon pauze, da se u najvišem zastupničkom domu Srbije, gdje ćemo ponovno imati zastupnika, kao i u Skupštini Vojvodine, ne samo čuje glas Hrvata, nego da se legitimni interesi Hrvata u Srbiji jasno odrede, te da se problemi počnu rješavati.
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika