Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zajedničke aktivnosti zemalja iz regija

Predstavnici nekoliko općina Europske unije nedavno su bili gosti općine Ruma u okviru projekta Aktivne zajednice za socijalnu inkluziju koji financira EU. Na čelu projekta nalazi se hrvatska općina Cestica u suradnji s općinom Ruma, slovenskom općinom Cirkulane i njemačkom općinom Heiningen. Cilj projekta je uključivanje socijalno ranjivih grupa u društvene tokove, razmjenjivanje znanja najbolje prakse za poboljšanje postojećih sustava za poboljšanje uključenosti osoba s invaliditetom i starijih osoba u građanske aktivnosti. Prema riječima sudionika, općina Ruma i općina Stara Pazova pokazale su primjere dobre prakse iz oblasti socijalne inkluzije, a ono što povezuje sve tri države jesu slični problemi u ovoj oblasti.
 
 
Veliki značaj projekta za sve regije
 
Opći cilj projekta je poboljšati društveni angažman u provedbi politika i mjera Unije s naglaskom na uključivanje osoba s invaliditetom i starijih osoba u lokalne akcije. Projekt Europa za građane socijalna inkluzija starijih osoba i osoba ometenih u razvoju počeo je 2014. susretom sudionika projekta u Njemačkoj. Tijekom boravka u Srijemu, gosti su posjetili ustanove koje se bave socijalnom zaštitom – Centar za socijalni rad, Dnevni boravak i Gerontološki centar u Rumi kao i školu za djecu ometenu u razvoju u Staroj Pazovi: 
»Iz razgovora s našim gostima uvidjeli smo da su nam problemi isti. U Njemačkoj je bolje organizirano, bolji su tehnički uvjeti, a imaju bolje aparate koje koriste u radu. Također, kod njih je i bolje uređena zakonska regulativa kada je u pitanju socijalna zaštita. Mislim da i mi idemo ka tome i da Zakon o socijalnoj zaštiti i kod nas ide polako naprijed. Ovakvi projekti su jako važni i korisni i zbog razmjene iskustava kako bismo i mi ovdje čuli kako oni rješavaju probleme u nekim oblastima socijalne zaštite. Pokušavamo pomoći jedni drugima, dajemo savjete i na taj način možemo i mi ovdje primijeniti dobru praksu, a i oni nešto korisno naučiti od nas«, istaknula je Biljana Damjanović u ime općinske uprave Općine Ruma, dodajući da je Ruma uvijek imala dobru suradnju sa susjednim općinama i državama i sudjelovala u prekograničnim programima suradnje.
 
S. Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika