Intervju Intervju

Uspjesi učenika – pokazatelj kvalitetne nastave

Obrazovanje na hrvatskom jeziku u Srbiji počelo je 2002. godine, a redovita nastava na tom manjinskom jeziku danas se odvija u četiri vrtića i pet osnovnih te dvije srednje škole u Subotici, a njome je obuhvaćen 441 učenik. Izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture se, osim u Subotici, izučava i u Sonti, Bačkom Monoštoru, Bačkom Bregu, Bezdanu, Srijemskoj Mitrovici, Sotu, Vajskoj i Plavnoj. Taj predmet sluša ukupno blizu 500 učenika. 
Povodom upisa u osnovne škole, koji je počeo 1. travnja, o aktualnim pitanjima vezanim za nastavu na hrvatskom jeziku razgovarali smo s dopredsjednicom Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za obrazovanje Jasnom Vojnić. Brojni su izazovi koji prate ovu vrstu nastave. Ipak, kako ističe naša sugovornica, razloga za strah i nepovjerenje ne treba biti, uz poruku da »Hrvati trebaju iskoristiti ovu mogućnost i svoje zakonom garantirano pravo, te svoju djecu s ponosom upisivati u hrvatske odjele«. 
 
 
 
HR: Upis u škole je počeo, što prati kampanja HNV-a za upis prvaša u hrvatske odjele. Kažite nam više o tome...
Upis djece na nastavu na hrvatskom jeziku moguć je u pet osnovnih škola na teritoriju Grada Subotice. Učenici koji se upišu u osnovne škole Matko Vuković i Ivan Milutinović imat će nastavu s elementima prestižnog Montessori programa, a u OŠ Matija Gubec u Tavankutu nudi se bilingvalni hrvatsko-engleski odjel. Nastava na hrvatskom postoji još i u školama Vladimir Nazor u Đurđinu, te u Sveti Sava u Aleksandrovu. Kao i prijašnjih godina, nudimo niz pogodnosti za djecu koja se upišu u hrvatske odjele: besplatne udžbenike, besplatan prijevoz za učenike nižih razreda, vrijednosni bon od 10.000 dinara, produženi boravak, odlazak na ljetne škole kulture, jezika i duhovnosti, božićne i uskršnje paketiće. Ove godine imamo i novinu: program profesionalne orijentacije za učenike koji su pri kraju osnovne i srednje škole. Oni će provesti pet dana u okolici Benkovca gdje će sumirati svoje dosadašnje rezultate, sposobnosti i interese, te kroz program moći pronaći odgovore koji se tiču njihova daljnjeg profesionalnog razvoja. Novina je i to da će u OŠ Matko Vuković organizacija biti takva da će svaka učiteljica biti ekspert za jedan razred, odnosno da će uvijek ista učiteljica biti za prvi, drugi, treći i četvrti razred. Ovo je model iz Irske, a poanta je da se djeca stave pred blage, emocionalno ugodne promjene, što bi trebalo pridonijeti razvoju njihove emocionalne inteligencije. Rezultat ovakvog modela bi trebala biti djeca koja se lakše mogu nositi sa zahtjevima i pritiscima okoline, suočavati sa stresom, prihvaćati izazove, imati bolje samopouzdanje i znati prepoznati vlastite vrijednosti. Novina je i to da se oprema prostor u OŠ Matko Vuković u kojem će od jeseni biti produženi boravak. 
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika