Aktualno Aktualno

Točke za pregovaračka mjerila

Uskoro će u EU ponovno biti razmatrano pitanje je li Srbija ispunila uvjete za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima, koje bi, uz pogavlje 24, prema planu u Beogradu, trebalo biti otvoreno do kraja lipnja. 
Hrvatska, međutim, još nije dala suglasnost za to, a prema neslužbenim saznanjima, kako prenosi B92, u Vladi Srbije očekuju da će Zagreb odustati od blokade, jer najnovije izjave hrvatskih visokih dužnosnika ukazuju na to da su uvjeti koje Srbija treba ispuniti po zahtjevu Hrvatske pomjereni za zatvaranje tog poglavlja. 
»Hrvatska traži da Srbija ukine nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije i osigura prava hrvatskoj manjini uređena državnim ugovorima, kako bi mogla zaključiti pristupne pregovore s Europskom unijom. Jednako tako kao što je Beograd pod pritiskom EU-a započeo dobrosusjedski uređivati odnose s Prištinom, jednako tako mora promijeniti Zakon o nadležnosti za ratne zločine na cijelom području bivše Jugoslavije. Želimo da ove točke uđu u pregovaračka mjerila te da tijekom pregovora budu provedene. Inače, pregovori neće moći biti zaključeni«, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA, objavljenom prošle nedjelje.
Kovač je podsjetio kako je Srbija zbog pritiska, posebice Njemačke i Velike Britanije da uspostavi dijalog s Kosovom morala čekati na početak pregovora s EU-om dvije godine. Zbog toga se nitko u Srbiji »nije potužio«, rekao je Kovač, aludirajući na sadašnje pritužbe Srbije da Hrvatska zbog bilateralnih pitanja koči njezino pristupanje EU.
Službeni Zagreb zahtijeva ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za sve ratne zločine na prostoru cijele bivše Jugoslavije, pa tako i Hrvatske. 
»Želimo sa Srbijom imati partnerstvo kako je to slučaj između Njemačke i Francuske. Partnerstvu međutim ne pripada da se Srbija postavlja kao sudac za cijelu bivšu Jugoslaviju, a time i za Hrvatsku. To je neprihvatljivo. Hrvatska očekuje da se ovaj Zakon promijeni«, rekao je Kovač.
Odmah sutradan je uslijedilo reagiranje šefa srbijanske diplomacije Ivice Dačića povodom ove izjave Kovača.
»Hrvatska je sama po sebi imala prije nekoliko godina želju da iskaže svoj stav i ona ga je iskazala. To je dokument Sabora da bilateralni odnosi i bilateralne teme neće ugrožavati njezine odnose sa Srbima i da neće usporavati europske integracije Srbije«, naveo je Dačić u intervjuu Radio Beogradu.
»Mi jesmo spremni da probleme rješavamo dijalogom, ali nismo spremni ni na kakva ucjenjivanja od Hrvatske, naročito imajući u vidu da je Hrvatska daleko od toga da je u prilici dijeliti lekcije Srbiji o položaju nacionalnih manjina, imajući u vidu sve ono što je srpski narod u Hrvatskoj proživio u posljednjih 10-20 godina, a da ne govorimo o Drugom svjetskom ratu«, rekao je Dačić i dodao: »Sve u svemu, to su besmislene prijetnje Hrvatske i siguran sam da neće naići na potporu nijedne države članice Europske unije.« 
 
 
Šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević najavila je za list Danas da poslije uskrsnih blagdana Komitet za proširenje Savjeta EU, COELA, počinje sa zasjedanjima i da će tema biti i pregovaračka poglavlja sa Srbijom. 
»Ne znam znači li to i konačnu odluku o izvještaju o ispunjenosti mjerila za poglavlje 23, ali znam da se o tome nastavlja razgovor«, rekla je Miščević.
Srbija je uradila sve što je neophodno za otvaranje poglavlja 23 u pregovaračkom procesu pridruživanja Srbije EU, rekla je ministrica bez portfelja zadužena za europske integracije Srbije Jadranka Joksimović.
»Mi smo vrlo zainteresirani da vidimo hoće li prevladati kod naših susjeda princip poštovanja ostvarenih kriterija za otvaranje poglavlja ili politizacija bilateralnih pitanja«, odgovorila je Joksimovićeva na upit može li se očekivati da Hrvatska odustane od blokade otvaranja poglavlja 23, poslije najnovije izjave ministra vanjskih poslova Hrvatske Kovača. 
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika