Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Hrvatima uskraćena prava

»S obzirom na propisane uvjete natječaja, to vijeće nema pravo sudjelovanja na natječaju, jer ovaj pravilnik koji je usklađen sa Zakonom o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, navodi da uporaba jezika i pisma određene manjine, bude na cijelom teritoriju općine Šid«, navodi u svom objašnjenju Romko Papuga načelnik općinske uprave Općine Šid     
                                  
Komisija za dodjelu sredstava je radi financiranja i sufinanciranja projekata nacionalnih vijeća nacionalnih manjina čiji je jezik u službenoj uporabi na teritoriju općine Šid, raspisala javni natječaj 4. ožujka. Visina sredstava predviđenih za tu namjenu iznosi 800.000 dinara, a sredstva su osigurana odlukom o proračunu općine Šid za 2016. godinu. Među uvjetima natječaja, naveden je i kriterij koji se odnosi na broj pripadnika nacionalne manjine čiji je jezik u službenoj uporabi na teritoriju općine, prema poslednjem popisu stanovništva. Iako je hrvatski jezik u službenoj uporabi u naseljenim mjestima šidske općine Sotu i Batrovcima, iz Općine tvrde da hrvatska nacionalna manjina nema pravo sudjelovanja na raspisanom natječaju. 
 
 
Nedovoljan broj
Kako navode u općinskoj upravi, ovaj natječaj je prvi takve vrste koji je Općina Šid raspisala nudeći vijećima nacionalnih manjina da direktno apliciraju za određene projekte. Navode da im je želja bila da se na maksimalan način učini transparentna dodjela sredstava nacionalnim vijećima nacionalnih manjina koja egzistiraju na teritoriju Općine Šid, pod uvjetom da ispunjavaju uvjete koje Zakon predviđa, a to je na prvom mjestu službena uporaba jezika i pisma na cijelom teritoriju općine: 
»Stjecajem okolnosti ovaj natječaj odnosi se na nacionalna vijeća rusinske i slovačke nacionalne manjine, iako mi znamo da je na dijelu teritorija općine Šid, u Sotu i Batrovcima, u službenoj uporabi hrvatski jezik. S obzirom na propisane uvjete natječaja, to vijeće nema pravo sudjelovanja na natječaju, jer ovaj pravilnik koji je usklađen sa Zakonom o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, navodi da uporaba jezika i pisma određene manjine, bude na cijelom teritoriju općine Šid«, navodi u svom objašnjenju Romko Papuga načelnik općinske uprave. 
U konkretnom slučaju raspisani natječaj odnosi se na slovačku i rusinsku nacionalnu zajednicu čiji je jezik u službenoj uporabi na cijelom teritoriju općine.
 
Suzana  Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika