Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zajednička briga o starima

Temeljni kamen kuće za stare i siromašne postavljen je u četvrtak, 10. ožujka, u župi Maradik. A zajednički je projekt caritasa dvije biskupije Caritasa Bolzano – Bressanone iz Italije i Srijemske biskupije. Projekt uključuje izgradnju i pokretanje obiteljskog doma Sveta Elizabeta, koji je namijenjen starijim osobama. Već nekoliko godina Caritas iz južnog Tirola i Caritas Srijem pomažu starima i osobama s invaliditetom preko servisa za kućnu njegu, a i opskrbljuju ih ogrjevom. Prigodom nedavnog posjeta predstavnika Caritasa iz južnog Tirola obiteljima u Srijemu rodila se ideja o izgradnji obiteljske kuće za šest osoba koja će prihvatiti najugroženije.
 
 
Pomaganje ljudi u potrebi
 
Temeljni kamen kuće za stare u Maradiku blagoslovio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović podržavajući ostvarivanje ideje Caritasa: 
»Uvijek je potrebno zalagati se u projektima koji su od izuzetne važnosti za ljude u potrebi. Crkva je pozvana da propovijeda radosnu vijest, kao i da pristupi i utješi one koji su u nevolji i potrebi. Tu su u najvećem broju stari. Kupili smo prostor i zemljište kako bi ovdje mogli doći oni koji su u velikoj potrebi iz svih naših župa u biskupiji. Prednost će imati oni koji se samo mogu uzdržavati i koji su pokretni, a osim apartmana ovdje će postojati i povrtnjak, te mogućnost uzgajanja domaćih životinja«, istakao je biskup Gašparović. 
Prisutnima se obratio se i direktor Caritasa za Srijem Jozo Duspara, ističući da je ovaj projekt nastavak uspješne suradnje s partnerima iz južnog Tirola: 
»Ostvarili smo nekoliko projekata: kućna njega, rad sa starima, mikro krediti po cijeloj biskupiji, proizvodnja malih ulaganja, pomaganje siromašnih obitelji. Naši partneri žele financirati ovaj projekt. U dogovoru s našim župnim uredima u Srijemu, bit će otvoren natječaj nakon kojeg će se izabrati osobe koje će moći stanovati ovdje. Nije nam cilj da to budu nepokretne osobe, nego one koje mogu brinuti o sebi, ali koje nemaju gdje živjeti. Zato želimo uključiti općinske vlasti kako bi nam pomogle u tome«, rekao je vlč. Jozo Duspara.
 
S. Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika