Kolumne Kolumne

Kad bi svi...

Na samom startu parlamentarnih (i ostalih) izbora u Srbiji na tvrdnju hrvatskog ministra vanjskih poslova Kovača da Srbija ne poštuje međudržavni Sporazum o nacionalnim manjinama prema kojem obje zemlje trebaju osigurati zastupnička mjesta na svim razinama srbijanski kolega Dačić je odgovorio kako izborni sustav Srbije ne primjenjuje cenzus od pet posto već se manjinama mandati određuju po principu takozvanog prirodnog praga. Dačićeva tvrdnja je točna, glede izbornog sustava, što i jeste problem jer se Srbija obvezala da će osigurati zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u predstavničkim i izvršnim tijelima na svim razinama. A to nije učinila jer manjine ne mogu imati svoga predstavnika ukoliko ne prijeđu prirodni prag. To za manje brojne manjine kao što je hrvatska predstavlja nepremostivu prepreku (naročito imajući u vidu da je njihov broj od oko 200.000 godine1961. spao na 57.900 prema posljednjem popisu). Međutim, ministar Dačić je izračunao da bi hrvatske liste mogle dobiti tri mandata ukoliko bi nastupile samostalno, te je zaključio kako nije država Srbija ta koja je odgovorna što Hrvati nemaju svog zastupnika već DSHV koji je odlučio izići na izbore u koaliciji s DS-om. Na ovu tvrdnju nadovezao se i Meho Omerović koji je je ovu računicu potvrdio i dopunio tvrdnjom da su predstavnici Hrvata »nepristojni«, jer traže poštivanje Sporazuma. A ne bi to trebali raditi već bi se, po njihovim preporukama, svi do jednog Hrvata i Hrvatice u Srbiji, bili oni bebe, djeca u vrtiću, osnovnoškolci, srednjoškolci i odrasli svih dobi, oni koji su u Srbiji ili su otišli iz nje, zdravi i bolesni, raznih ideoloških orijentacija i političkih opredjeljenja, trebali na dan izbora »nacrtati« na biračkom mjestu i svi do jednog glasovati za hrvatsku listu. 
Na ove računice nadovezao se i srpski ministar unutarnjih poslova Stefanović koji je rekao kako  Hrvatska »ne treba nama da drži lekcije, već da manjinama osigura prava kakva ima svaka manjina u Europi«. 
A kako je Hrvatska riješila svoju obvezu da se provjeriti vrlo lako. Hrvatska je prava »kakva ima svaka manjina u Europi« osigurala tako da srpska manjina ima tri garantirana zastupnička mjesta. Pri tome ne moraju svi Srbi u Hrvatskoj glasovati za manjinsku stranku, što niti ne čine. I bez obzira koliko pripadnika srpske nacionalne manjine glasuje za srpske manjinske kandidate imat će svoja tri zastupnika. U Srbiji to nije tako, a logika Dačića i Omerovića kako su Hrvati sami krivi za to puka je zamjena teza. Jer ma koliko to Hrvati u Srbiji željeli nisu oni ti koji samostalno mogu osigurati zastupljenost u predstavničkim tijelima. Za to je odgovorna država koja je Sporazum potpisala i time se obvezala. 
J. D.   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika