Kultura Kultura

Doprinos cjelovitijem čitanju književne baštine

U povodu 80. obljetnice od pojave prvog sveska nedavno je objavljen specijalni, tematski broj Klasja naših ravni (5. – 12. za 2015. godinu) koji donosi bibliografiju tog Časopisa za kulturu, umjetnost i znanost od njegova nastanka 1935. do 2015. godine. Taj je svezak, uz razgovor o pojedinim temama vezanim za Klasje, predstavljen prošloga petka u Gradskoj knjižnici u Subotici. 
 Spomenutu bibliografiju izradile su uposlenice subotičke knjižnice – Izabela Papdi, Bernadica Ivanković i Nevena Mlinko uz konzultacije s urednikom Klasja Milovanom Mikovićem. Tim je bibliografski obradio svaki od 82 sveska Klasja (u 156 brojeva) koji su tiskani, po razdobljima gledano od 1935. do 1938., od 1942. do 1944., od 1996. do 2001., te od 2002. do 2015.. Ukupno je to 9.186 stranica časopisa, što ih je ispunilo 1.116 suradnika, a koji su obuhvaćeni u 2.680 bibliografskih jedinica. 
 
 
Sklapanje mozaika
 
 Urednik Klasja naših ravni Milovan Miković je istaknuo kako novinsku, časopisnu, književnu, znanstvenu i drugu produkciju bunjevačkih i šokačkih Hrvata iz Vojvodine nedovoljno prati odgovarajuća bibliografska obradba, iako je na tom planu posljednjih godina načinjeno više zamjetnih iskoraka. 
 »Iz pregleda do sada priređenih bibliografskih radova, u sve većoj mjeri se nazire mozaik uradaka koji će nam zacijelo otvoriti mogućnost cjelovitijeg i kompleksnijeg čitanja i razumijevanja građe što nam je ponudilo tridesetak dosad najčešće prisutnih bibliografa«, kazao je Miković. 
Govoreći o bibliografiji Klasja, naglasio je kako ju »možemo i trebamo čitati na više načina, a među ostalim i u interakciji i dosluhu s već ranije nastalim bibliografskim djelima, o drugoj periodici i tiskovinama iz ovoga podneblja«. Bibliografije, kako je zaključio, mogu pridonijeti učvršćivanju samosvijesti, ali i samopoštovanja jedne zajednice.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika