Intervju Intervju

Povijest Srijema se ne smije zaboraviti

Dario Španović iz Srijemske Mitrovice, profesor je predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u srijemskomitrovačkim školama. Filozofski fakultet smjer povijest-etnologija, završio je u Zagrebu. Godine 2000. upisao je studij povijesti, a već 2001. polagao prijemni na katedri za etnologiju. Povijest ga je oduvijek privlačila, posebice ona XX. stoljeća. Vrlo dobro je znao, kaže, koliko je za očuvanje nacionalnog identiteta bitna etnologija (običaji, nošnje, plesovi), te je radi toga upisao etnologiju. O njegovom dosadašnjem iskustvu u radu s djecom, značaju izučavanja predmeta materinjeg jezika, kao i značaju poznavanja povijesti Hrvata iz Srijema, koja se uslijed društvenih (ne)prilika zaboravlja, razgovarali smo s Dariom Španovićem.
 
 
HR: Profesor ste predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici. Kako je bilo na početku, a kako je danas? Je li veća zainteresiranost djece za ovaj predmet i kako ga oni prihvaćaju?
Kao profesor predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture počeo sam raditi 2009. godine, odnosno od samog njegovog uvođenja u osnovne škole u Srijemskoj Mitrovici. Nas nekoliko članova HKC-a Srijem-Hrvatski dom došli smo na ideju 2008. godine da pokušamo u mitrovačke osnovne škole uvesti ovaj predmet. Nakon razgovora s roditeljima čija su djeca pohađala sate katolički vjeronauk vidjeli smo da postoji zainteresiranosti i za ovaj predmet. U suradnji s gradskom školskom upravom 2009. godine počinje nastava za sedamdesetoro djece, čiji su se roditelji izjasnili da pohađaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Trenutačno nastavu  pohađa 84 djece u osnovnim školama kao i 32 djece srednjoškolskog uzrasta za koje se nastava održava u župnim prostorijama, jer nastava još nije uvedena u srednje škole, premda posljednjih nekoliko godina postoji veliko interesiranje 
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika