Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Obostrano nezadovoljstvo

Kako su se dogovorili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović nakon još jednog napada na liječnike na radnom mjestu, policijske ophodnje od 18. veljače trebale bi biti stalno prisutne u zdravstvenim ustanovama kako bi se na taj način zaustavio val nasilja kojem su u posljednje vrijeme izloženi zdravstveni radnici. Iako policijske ophodnje obilaze zdravstvene ustanove, pokazalo se da to nije dovoljno i da nasilnici i dalje ne prezaju od fizičkih nasrtaja na medicinske radnike. Kako bi se ovaj problem što efikasnije riješio, osim navedene mjere dogovoreno je da se i ubrzaju inicirane izmjene zakonskih propisa. Istraživali smo kakva je situacija u zdravstvenim ustanovama u Srijemu i u kojoj mjeri je neophodan pojačan policijski nadzor, kao i kako na nove mjere reagiraju pacijenti.
 
 
Učestaliji nesporazumi
 
Nažalost, zbog nedovoljnog broja policajaca dvadesetčetverosatno dežurstvo u domovima zdravlja i bolnici je nemoguće ali nakon dogovora ministara, policijski službenici češće obilaze sve zdravstvene stanice na teritoriju Grada Srijemska Mitrovica, od ambulanti Doma zdravlja, do Opće bolnice i službe hitne pomoći. Evo što o tome kaže dr. Duško Madžić iz Hitne pomoći: 
»Danas je mnogo više maničnih stanja, mnogo više depresija a nesporazuma ima svakodnevno u komunikaciji bez obzira tko ga je inicirao. Narod je danas u teškom stanju, svaki peti je depresivan. Problem u Srijemskoj Mitrovici je taj što smo dosta razuđeni. Imamo 19 zdravstvenih stanica po selima i sedam u gradu. Nažalost, nemamo nikakvo osiguranje ili portirsku službu, upravo zbog razuđenosti. Jedini način je da interventna ophodnja obilazi naše punktove i da budemo u poziciji da ih možemo pozvati i da oni brzo stignu ukoliko dođe do nekog problema«.
Opće mišljenje koje vlada među liječnicima jeste da se ne osjećaju sigurno na poslu. Navode da svakodnevno doživljavaju razne neugodnosti, ali se trude riješiti konfliktne situacije: 
»Uvijek je bilo devijantnog ponašanja i depresija i kada je kriza, a ovdje je 25 godina financijska kriza. Mi se ovdje nećemo štititi od svojih pacijenata, mi idemo među njih, vozimo ih njihovim kućama, prilazimo im kada im nitko ne bi prišao. Ne radi se tu o stvaranju barijera između nas i pacijenata, već o tome da imamo normalne uvjete za rad, što mi sada nemamo«, ističe dr. Miodrag Čuturić.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika