Kultura Kultura

Drugačiji kut predstavljanja kršćanske svakodnevice

Čitaonica Gradske knjižnice u Subotici bila je tijesna primiti sve posjetitelje u četvrtak, 25. veljače, na predstavljanju knjige Ispovijest crkvenog pauka, književnog prvijenca vlč. Dragana Muharema tiskanog u nakladi Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović. Sabrani uvodnici glavnog i odgovornog urednika katoličkog mjesečnika Zvonik zaživjeli su 
knjiškim životom u kome se na jednom mjestu nalaze njegove teološko-životne opservacije  svakodnevice u apostrofiranju bitnoga i zbilje pred nama. 
»Zato ne čudi da ćemo se večeras družiti s kuhanim žabama, loncima, galapagoškim pingvinom, bodljikavim prasetom, šišmišima, Godotom, Karlom Marxom, Marsovcima i Isusom u štiklama«, istaknula je nakon pozdravnih riječi voditeljica programa Željka Zelić, naglasivši kako je ova knjiga plod Draganove uredničke palice u Zvoniku i njegovih visprenih uvodnika kojima je čitatelje iz broja u broj pozivao da zagrebu ispod površine naslovnice. 
 
 
Angažiran i suvremen
 
 
Prvi uvodničar ove književne večeri bio je vlč. Mirko Štefković, Muharemov prethodnik na mjestu glavnog urednika Zvonika, koji se zahvalio što je Dragan preuzeo ovu dužnost i uspješno nastavio zahtjevnim uređivačkim putom. 
»Ono što sam o sebi autor kaže u ovoj knjizi je meni vrlo simptomatično, a to je da on želi biti pero u Gospodnjoj ruci. Svima nama je danas potrebnija riječ, ne ona riječ koja odzvanja na sve strane, čiji sadržaj uopće ne razumijemo i niti nas interesira, nego ona riječ koja je ponekad i malo kritična, u vrlo pozitivnom poimanju značenja što je to kritično, gdje nam Dragan svojim tekstovima i svojim propovijedima pomaže da postavimo prava pitanja kako bismo zajedno tražili odgovore i koliko god taj odgovor zvučio možda i smješno, on svakoga od nas dovodi do bitnoga. Ova knjiga je svojevrsna kontekstualna fundamentalna teologija i pravi putokaz da i sami tražimo Boga u svijetu u kojemu živimo«.  
Profesorica Katarina Čeliković sve prisutne je pozdravila u ime Zvonika u kome se već dvadeset i dvije godine rađaju ovakvi uvodnici i upitala se treba li jedan svećenik razmišljati ovako kako razmišlja Dragan Muharem.
»Mnogi od vas su već čitali njegove uvodnike, u ovoj knjizi su oni grupirani u četiri poglavlja: liturgijsko vrijeme, kršćanske teme, dokolica i prigodna razmišljanja i već po samim naslovima govore o čemu se u njima govori. Ono što bih ja istakla su pitanja: trebamo li mi kršćani biti angažirani, trebamo li biti kršćanski angažirani, treba li svećenik biti pisac ili je dovoljno biti za oltarom? Dragan ove odgovore potvrđuje svojom knjigom. On je angažiran, suvremen, mladi svećenik koji se koristi svim dostupnim suvremenim tehnološkim mogućnostima priopćavanja kao jednim od važnih sredstava nove evangelizacije«.
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika