Tema Tema

Država nezainteresirana, manjine rascjepkane

»U ovome trenutku nije moguće provesti integraciju manjinskih zajednica u društvo, jer za to ne postoji politička volja niti u ovoj državi niti u Europskoj uniji«, izjavio je Goran Bašić iz Centra za istraživanje etniciteta na razgovoru s predstavnicima nacionalnih manjina koji je prošloga petka, 12. veljače, održan u Hrvatskom nacionalnom vijeću.
 
 
Sporazum o izvrdavanju potpisa
 
Povod za ovaj sastanak bilo je istraživanje Centra o zastupljenosti nacionalnih manjina u tijelima lokalne, pokrajinske i republičke vlasti, a koje za cilj ima – kako je navedeno – da se utvrdi stanje i predlože moguća rješenja glede ovog pitanja.
A politička zastupljenost u tijelima vlasti, o čemu je zapravo najmanje i bilo riječi na skupu, po riječima predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavena Bačića od ključne je važnosti za nacionalne manjine, jer samo na taj način – posredno ili neposredno – mogu biti uključeni u proces odlučivanja o pitanjima koja se tiču njih samih. Problem je, međutim, po riječima Ivana Ušumovića iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini što Srbija i pored Sporazuma o međusobnoj zaštiti Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji u praksi ne provodi ono što su njezini predstavnici na papiru potpisali. On je dodao kako niti uoči predstojećih izbora ne očekuje promjenu koja bi Hrvatima u Skupštini Srbije omogućila jedno zastupničko mjesto, koje je Sporazumom garantirano.
Drugi, i mnogo duži, dio dvosatnog razgovora bio je posvećen ulozi političkih stranaka nacionalnih manjina u životu zajednice, te njihovom odnosu s takozvanim većinskim strankama.
 
Z.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika