Kultura Kultura

Bogat program u znaku riječi i riči

Od svoga osnutka 2002. do danas Hrvatska čitaonica je prepoznatljiva po brojnim manifestacijama koje  organizira Dane Balinta Vujkova, susret pjesnika Lira naiva, Etno kamp, Pokrajinsku smotra recitatora na hrvatskom jeziku, te po nakladničkoj djelatnosti. Predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković se ovom prigodom zahvalila svima koji su pomagali i sudjelovali u aktivnostima te udruge u protekloj godini. 
»Temelj rada Hrvatske čitaonice leži u riječi, i  to u svakom njezinom obliku, u kulturnom i duhovnom području. Vjerujem da ćemo skupa i u ovoj godini ostvariti planirano na korist i radost sviju nas«, rekla je ona. 
 
 
Pjesme, film, predstava...
 Na tragu prezentacije spomenutih aktivnosti, odnosno u znaku riječi i riči, bio je koncipiran i program večeri. Publika je imala prilike čuti zbor polaznika Etno kampa koji je izveo pjesme – Srce predajem ti i Jerihonske zidine, Kerske kraljice koje su izvele pjesmu u čast prof. Bele Gabrića, Donnu Karan koja je prošle godine nastupila na republičkom natjecanju recitatora u Valjevu, te stihove Stipana Bašića Škarabe kako u kazivanju Lazara Cvijina tako i u uglazbljenom formatu za što se pobrinuo Tamburaški sastav Ruže.
 Prikazan je i film Moje ditinjstvo – Nov šešir iz produkcije Udruge Naša djeca, a kao gosti nastupili su: »stand up« komičar i autor knjige šaljivih priča Moja Luca Ivan Ivković Ivandekić  Klapim i Dramski odjel za djecu HKC-a Bunjevačko kolo čiji su članovi izveli igrokaz Kod liječnika (po tekstu Đule Milodanović, a u režiji Nevene Mlinko). 
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika