Intervju Intervju

U Srbiji je korupcija »običaj«

 
Predstojeći izbori nešto bitno neće promijeniti na političkoj sceni, ali će na neko vrijeme pažnju javnosti skrenuti na neke druge teme. Ministri i drugi akteri političkog života bit će u kampanji, nastojeći nam se pokazati sa što više rezultata. Mediji će biti preplavljeni izvješćima s predizbornih i drugih skupova koji ne bi trebali, ali neminovno pretvorit će se u kampanju; političari će napadati jedni druge i sve će se vrtjeti oko politike, kao da je sav ostali život stao. U takvoj atmosferi gotovo nezapaženo prošla je vijest da je Srbija i dalje bez napretka u borbi protiv korupcije i da je i dalje ispod granice od 50 poena što je svrstava u visoko korumpiranu državu.
 
 
HR: Očekuje nas raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, pa će tako birači osim za lokalne i pokrajinske istog dana glasovati i za republičke zastupnike. Jesu li ti izbori bili potrebni?
 
U jednoj situaciji politički stabilne većine u parlamentu, u situaciji kada nema sukoba u Vladi i rascjepa u koaliciji ili unutar partija skeptičan sam glede potrebe raspisivanja izvanrednih parlamentarnih izbora. Srbija ima stabilnu Vladu i ne vjerujem da će se poslije izbora nešto bitno promijeniti. Prema najnovijim istraživanjima vladajuća stranka moći će i sama formirati Vladu. Istraživanja od prije nekoliko dana pokazuju da vladajuća stranka ima potporu od 47 posto, što znači da će po našem proporcionalnom sustavu, koju god formulu da primijenite, SNS  sama imati većinu u Vladi, odnosno oko 52-53 posto zastupnika u republičkom parlamentu. Torzo vlasti ostat će neizmijenjen, ali po zakonima fizike, mora doći do usporavanja reformi. Političarima na vrhu najvažnije je da budu reizabrani i oni će najveći dio vremena upotrijebiti kako bi održali svoj položaj, što znači da će jedan dio energije, umjesto da se troši na reforme, biti usmjeren na izbornu kampanju.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika