Tema Tema

Komunikacija s udrugama i lokalnom zajednicom

 
Kao probleme predstvanici hrvatskih udruga, a u općini Bač ih je četiri, istaknuli su nedostatna financijska sredstva, neizvjesnost oko nastavka emitiranja radijske emisije na hrvatskom jeziku, što je upitno s obzirom na to da se novi vlasnik Radio Bačke još uvijek ne zna i pitanje nastave na hrvatskom u Baču. Svi ovi problemi nakon razgovora s udrugama predočeni su predsjedniku općine Bač Draganu Staševiću, koji je pokazao spremnost za suradnju.
 
 
Kultura, informiranje, obrazovanje
 
»Razina financijskih sredstava koja se iz lokalne samouprave upućuje kulturnim društvima je iznimno mala. Pojedinačno je to godišnje između 20 i 40.000 dinara. Posebna vrsta izazova je što na području općine Bač djeluju četiri udruge, pa ta fragmentiranost hrvatske kulturne scene u izvjesnoj mjeri doprinosi otežanoj realizaciji kulturnih događaja i manifestacija. Izazov, specifičan za nas u Hrvatskom nacionalnom vijeću i za mjesne Hrvate, a ne toliko za lokalnu samopuravu. Posebno pitanje je opstojnost Radio Bačke, koja nije privatizirana i na čijim se valovima jednom tjedno emitira emisija na hrvatskom jeziku Zvuci bačke ravnice. Razgovarali smo o mogućnosti opstanka radijske emisije i naša zamolba prema lokalnoj samoupravi bila je u smislu evantulanog povećanja razine financijskih sredstava koja su namijenjena kulturno-umjetničkim društvima u zbiru. Primjerice, na godišnjoj razini je iz proračuna kulturno-umjetničkim društvima namijenjeno dva milijuna dinara, a za hrvatska društava namijenjeno je 127.000 dinara, što je oko pet postotaka, dok je postotak Hrvata u općini Bač oko 10 posto. U tom smislu naša ideja je da se razina financijskih sredstava dimenzionira spram broja mjesnih Hrvata. Nažalost, mogućnosti za to izgleda nema, jer kako nam je predočio predsjednik općine, proračun Bača je već prenapregnut. Ono što je dobra informacija je da je predsjednik općine Bač pokazao razumijevanje za probleme koje imaju hrvatske udruge kulture i volju da pomogne da se kroz donacije osnaže aktivnosti hrvatskih udruga. Želim vjerovati da će ta dobra namjera imati i praktičnu realizaciju«, kaže predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić. Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti uvođenja izbornog predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u školi u Baču. 
»U školama u Plavni i Vajskoj imamo ovaj izborni predmet. U Plavni je 250, a Vajskoj 310 Hrvata, a u tim mjestima 30-40 djece pohađa izborni predmet hrvatski jezik s elemenitima nacionalne kulture. U samom Baču ima oko 500 Hrvata i ne bi trebao biti problem uvođenje ovog izbornog predmeta i u školu u Baču. Anketa s roditeljima rađena je prije dvije godine i desetak roditelja se izjasnilo za ovu nastavu, ali nije postignut dogovor sa školom. Sada smo se suglasili da održimo zajednički sastanak s ravnateljicom škole, predstavnicima općine Bač i HNV-a kako bismo se dogovorili oko uvođenja ovog izbornog predmeta«, kaže članica IO HNV-a zadužena za obrazovanje Jasna Vojnić.  
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika