Tema Tema

Jasna Vojnić, dopredsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a

Za sve učenike koji žele studirati u Hrvatskoj u tijeku je prijava za polaganje ispita državne mature, a krajnji rok za prijavu je 2. veljače. Hrvatsko nacionalno vijeće je i u našem tjedniku informiralo buduće brucoše o uvjetima i potrebnim dokumentima za prijavu ovog ispita, a s dopredsjednicom Odbora za obrazovanje HNV-a Jasnom Vojnić, razgovarali smo o raznim vrstama pomoći budućim studentima da lakše svladaju izazove glede polaganja skupa ispita državne mature.
 
 
Koliko je državna matura komplicirana za učenike iz Srbije? Koliko ih je tu maturu položilo prošle godine i imate li saznanja koliko će učenika to pokušati ove godine? 
 
Od kada je uvedena državna matura, značajno je umanjen broj učenika koji odlaze na studije u Hrvatsku, jer smatraju to jednom od prepreka koju moraju svladati. Državna matura nije obvezna za ovdašnje državljane, ali ukoliko je ne polože, oni se zakidaju za taj broj bodova, koji donosi državna matura pri upisu na studije. Na državnoj maturi se mora položiti hrvatski jezik, matematika, strani jezik i neki od izbornih predmeta. Dakle, to donosi određeni broj bodova, ali su potrebne velike pripreme za polaganje ispita. Prošle godine je desetak učenika polagalo državnu maturu u Hrvatskoj, a ove godine, prema mom saznanju, državnu maturu će polagati isto toliko učenika. 
 
Kakvu vrstu pomoći učenicima nudi HNV glede priprema za polaganje ispita državne mature?
 
Primjerice, ovih dana mi se javila jedna učenica iz Beograda, koja nije završila nastavu na hrvatskom jeziku i za nju je kompliciranija procedura glede polaganja državne mature u Hrvatskoj, sama nostrifikacija njene diplome je dodatna komplikacija, tako da i tu pomažemo. Konkretno, pružamo sve vrste informacija, tu je i pomoć u literaturi, pa smo preko Školske knjige naručili priručnike koji su učenicima potrebni za polaganje državne mature, to upravo stiže, naručili smo priručnike za opću kulturu, hrvatski i engleski jezik te matematiku. Predviđeo je da HNV organizira sastanak s roditeljima budućih brucoša, a organizirat ćemo i pripremnu nastavu za polaganje ispita državne mature. Osim državne mature, za buduće brucoše iz Srbije, predstavlja problem i to što nije riješeno pitanje smještaja u domovima za studente u Osijeku ili Zagrebu, i na tome intenzivno radimo s Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Dogovoreno je da ćemo zajednički izraditi jedan projekt prema kojem ćemo tražiti kvotu smještaja za naše studente u domovima u Osijeku i u Zagrebu, kao i kvotu za stipendije za naše studente. Važno je da napravimo te kvote za stipendije studenata, koje će se odnositi baš na ovdašnje Hrvate, jer u slučaju kada svi brucoši ulaze na istu kvotu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, naravno da je manja šansa za dobijanje stipendije. Hoću naglasiti i glede onih Hrvata koji studiraju ovdje u Srbiji da će HNV raspisati natječaj za stipendije i dodijelit će se pet stipendija za te studente.
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika