Intervju Intervju

Pravosuđe u lošem stanju, korupcija rasprostranjena

Dekan Advokatske akademije Advokatske komore Vojvodine, dr. Slobodan Beljanski zahvalan je sugovornik, otvoren, izravan; ne libi se javno iznositi svoja razmišljanja i o najkontroverznijim temama današnjice. 
 
 
HR: U stručnim krugovima slovite za jednog od vodećih eksperata u oblasti prava na ovim prostorima. Što Vas je dovelo na tu poziciju?
 
Uvijek sam govorio da dobar pravnik, osobito odvjetnik, mora posjedovati veliko iskustvo i odvažnost. Ove odlike, dakako, same po sebi nisu dovoljne za uspješan rad. Potrebno je i odgovarajuće znanje i spremnost za potpunu dosljednost i istrajnost. Osim toga imao sam i neprekidan angažman u Advokatskoj komori. Smatram da ova institucija, osim što objedinjava advokaturu i stara se o ugledu i o interesima odvjetnika, mora imati i odgovarajući položaj u društvu i biti respektirana i priznata, kao jedno od rijetkih uporišta slobodne misli, s punom autonomijom u odnosu na vlast i stranačke interese. Radio sam uporno i predano, osobito nakon raspada SFRJ, na uspostavi ili obnavljanju kontakata i dobrih odnosa između odvjetničkih komora bivših jugoslavenskih republika. Stjecajem okolnosti uspio sam i danas su odnosi Advokatske komore Vojvodine i svih odvjetničkih komora država nastalih od bivših republika Jugoslavije odlični. Upravo zahvaljujući takvoj ocjeni drugih dobio sam najviša priznanja svih ovih odvjetničkih komora. Posljednja dva su plaketa dr. Ivo Politeo s poveljom Hrvatske odvjetničke komore i plaketa dr. Danilo Majaron Odvetniške zbornice Slovenije. 
 
Ivan Andrašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika