Aktualno Aktualno

Radni sastanak u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća sudjelovali su 11. siječnja na radnom sastanku s predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za udžbenike na temu nedostajućih udžbenika na hrvatskom jeziku i određivanja prioriteta za njihovo tiskanje.
Prema dogovoru i planu najprije će se pristupiti izradi još tri udžbenika koji nedostaju za osnovnu školu, potom izradi udžbeničkih dodataka za predmete koji su od značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu i na kraju autorskih udžbenika.
Razgovaralo se i o mogućnosti izrade elektroničkih verzija srednjoškolskih udžbenika.
 
Na sastanku je dogovoreno da će Odbor za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća dostaviti Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja spisak nedostajućih udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku, te da će nakon utvrđivanja nedostajućih udžbenika Ministarstvo prosvjete naložiti Zavodu za udžbenike da iste i izradi.
 
 
Potpredsjednik Vijeća Esad Džudžo je na sastanku pažnju posvetio i nastavnim planovima i programima i udžbenicima na koje Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i dalje ne daje odobrenje, a što zapravo predstavlja ključni problem u provođenju nastave na bosanskom jeziku. Naročito je naglašen problem neodobravanja nastavnih planova i programa i udžbenika bosanskog jezika odnosno historije, muzičke i likovne kulture. Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo i stručni saradnik u Glavnom uredu Vijeća Emir Bihorac, kao i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Darko Sarić Lukendić i Jasna Vojnić.
 
H.R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika