Tema Tema

Gospodarstvo u prvom planu

Za novog mandatara Vlade u Republici Hrvatskoj, potporom Domoljubne koalicije i Mosta, imenovan je gospodarstvenik, nestranački premijer Tihomir Orešković. Takav izbor nije iznenađenje za Petra Kuntića, kandidata na listi Domoljubne koalicije i bivšeg predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, jer, kako kaže, gospodarsku situaciju u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina obilježava pad javne i privatne potrošnje, pad gospodarske aktivnosti, rast poreznog pritiska, a privatni sektor za sada nije pokazao da bi imao snage na sebe uzeti inicijativu uspostave novog gospodarskog modela i rasta.
»Hrvatska je u posljednjih 25 godina postigla jedan od važnih ciljeva, koji je bio zacrtan od početka osamostaljenja države, a to je da se bude dio Europske unije. Ali sada treba poraditi i da svakodnevni život građana u Hrvatskoj oslikava, ili barem sliči, ekonomskom stanju standarda građana u državama Europske unije. To nije lak posao, a da bi se to postiglo, mora se ući u korjenite reforme«, kaže Petar Kuntić.
 
 
Oštre mjere neophodne
 
Na početku razgovora nadovezalo se odmah pitanje koliko je to kompleksna tendencija, nakon gotovo pola stoljeća prošlosti u sustavu planske privrede i nakon gotovo desetljeća rata na prostoru države Hrvatske i političke nestabilnosti.
»To i jest jedan od problema. Prije samo nekih 25-30 godina, Hrvatska je bila u sasvim drugačijem političkom ozračju, koje se zvalo samoupravni socijalizam, a sada se treba kroz jedan sustav reformi završiti ono što je započeto uvođenjem višestranačja u Republici Hrvatskoj. Očito da više nema vremena za gubljenje, gospodarska kriza je uzela maha u Hrvatskoj, zbog, ja bih rekao, nereagiranja bivše vlasti u prve dvije godine njihovog mandata na izazove koji su tada bili evidentni, što se ne bi moglo reći za posljednje dvije godine mandata premijera Zorana Milanovića i Socijaldemokratske partije Hrvatske, kada su se trgli i počeli rješavati neke probleme. No, danak svog neuspjeha u te prve dvije godine su platili na prošlim izborima. Kada se zapadne u gospodarsku krizu, trebaju oštre ekonomske mjere, imamo to i ovdje, u Srbiji, gdje se također zavode oštre mjere štednje na svim razinama, kao i mjere prestruktuiranja privrede. Zbog svega navedenog ne iznenađuje me imenovanje nestranačkog mandatara Tihomira Oreškovića, koji je uspješan gospodarstvenik u svjetskim razmjerama«, kaže Petar Kuntić.
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika