Kultura Kultura

Ulaganje u budućnost

Hrvatska matica iseljenika tijekom godine organizira više programa u kojima sudjeluju izvandomovinski Hrvati. Takva je i čuvena Zimska škola hrvatskog folklora koja je ove godine održana prvi put u Koprivnici, u trajanju od 3. do 12. siječnja. Školu je polazilo oko 130 polaznika, a došli su iz SAD-a, Australije, Švicarske, Njemačke, Mađarske, Srbije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine te cijele Hrvatske. Otprilike 40 posto sudionika činili su pripadnici iseljeništva i hrvatskih manjina izvan Hrvatske. Trojica polaznika bila su iz Srbije: Antonio Gromilović (HKUD Vladimir Nazor, Sombor) i Andrija Bašić Palković (HKC Bunjevačko kolo, Subotica) koji su bili polaznici u skupini Plesovi, te Augustin Žigmanov (HKPD Matija Gubec, Tavankut) koji je sudjelovao u sekciji Sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala. 
 
 
»Ovo je ulaganje u budućnost«, kaže organizatorica projekta prof. Srebrenka Šeravić iz HMI-ja. »Hrvatska matica iseljenika pokriva troškove za troje polaznika škole iz Srbije. Značajno nam je da i oni sudjeluju u našim projektima. Da je financijska situacija bolja, taj bi broj bio i veći«, dodaje ona.  
Zimska škola u Koprivnici je ponavljanje Ljetne škole folklora iz 2015. koja je obuhvaćala plesove, narodne nošnje, glazbala i običaje panonskog područja, kako u Hrvatskoj (Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje i Vinkovaca te Srijema), tako i u susjednim zemljama koje spadaju u isto područje – plesovi Hrvata u Mađarskoj, Vojvodini i Bosanskoj Posavini. Glede baštine Hrvata u Vojvodini, učili su se, već tradicionalno, bunjevački plesovi koje podučava voditelj Škole prof. Andrija Ivančan. 
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika