Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kata, na ponos Soćana

Prije samo godinu i pol dana, u župnom dvorištu crkve Svete Katarine u Sotu, započeli su radovi na izgradnji pastoralnog centra. Župljani su prihvatili ideju da se na mjestu stare zgrade izgradi građevina koja će se koristiti za različite aktivnosti i manifestacije. Zbog toga su s puno volje, energije i elana, skupa sa svojim župnikom vlč. Nikicom Bošnjakovićem, krenuli u rušenje i raskrčivanje postojeće zgrade, kako bi što prije na tom mjestu bio podignut pastoralni centar kakvim se mogu pohvaliti samo veće župe. Izljevanje ploče i temelja radili su mještani Sota ali i župljani iz ostalih mjesta – Morovića, Gibarca, Šida, Vašice, Nijemaca. Za taj dio posla, uz mobu, uštedjeli su oko 6.500 eura. Druga faza radova, zidanje i pokrivanje, završeno je ove godine. Objekt je pokriven, a mještani Sota se nadaju da će do kraja godine biti završeni i ostali radovi kako bi mogli koristiti prostorije.
 
 
Na radost svih mještana    
   
Nova crkvena dvorana zove se Kata. Ukupna površina dvorane iznosi 315 m2, dugačka je 35, a široka  9 metara. U objektu se osim velike dvorane s binom, nalaze i pomoćne prostorije: kuhinja, garderobe, sanitarni čvorovi. Cjelokupnu projektnu dokumentaciju glavnog projekta crkvene dvorane, izradilo je Odjeljenje za urbanizam općine Šid od kojih je dobivena i građevinska dozvola, dok je nadzorno tijelo pri izvođenju radova inženjer arhitekt u projektantskoj kući Šidprojekt Nevenka Vidić,  a radove je izveo SZR L.M.T. iz Šida. 
Građevina se nalazi se na uzvišenju pored župne crkve Svete Katarine, koja je u Sotu donedavno bila jedino mjesto za okupljanje župljana. Kako kažu mještani, zahvalni su dragom Bogu i svom župniku Bošnjakoviću koji ih je potaknuo da izgradnja pastoralnog centra započne. Radosni su, jer ni slutili nisu da će Sot dobiti jedan objekt od velike važnosti za očuvanje njihove vjere, kulture, običaja i identiteta: »Na inicijativu vlč. Bošnjakovića, počeli smo rušiti staru zgradu. Zajednički smo razvozili zemlju, dovozili materijal, a potom izlili ploču. Prošle godine nastavljeno je zidanje, a zatim i tesarski radovi nakon čega je objekt i pokriven. Ovaj objekt je od velikog značaja ne samo za nas, pripadnike hrvatske zajednice nego i za cijelo selo, a vjerujem i za sve ostale župe u općini Šid gdje je upravitelj župnik Bošnjaković. Do sada mi ovdje u Sotu nismo imali mjesto gdje bi se okupljali, te održavali kulturne manifestacije, krštenja, svadbe... Radosni smo zbog toga«, kaže Zoran Menđan iz Sota.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika