Intervju Intervju

Velike priče malih ljudi

Prva knjiga Bore Otića, novinara i autora kultne emisije Radio-televizije Vojvodine 5kazanje pod nazivom Šorom sredom predstavlja samo dio priča koje je Bora Otić snimio, tijekom 12 godina rada, diljem cijele Vojvodine. Za svoj dosadašnji rad, dobio je više priznanja: nekoliko strukovnih nagrada koje nijedan novinar do sada nije uspio objediniti u svom radu, godišnju nagradu Dnevnika za reportažu, godišnju nagradu Jaša Tomić Udruženja novinara Vojvodine, nagradu Laza Kostić Udruženja novinara Srbije i jedno prestižno priznanje Februarska nagrada grada Novog Sada, za koju Bora kaže da je posebno ponosan.
 
 
HR: Svako novo izdanje emisije 5kazanje donosi nove velike priče malih ljudi. U emisijama su predstavljene ispovijesti stvarnoga čovjeka, a i sami gledatelji predlažu teme i aktivno sudjeluju u kreiranju sadržaja emisije. Kako je došlo do ideje za kreiranjem emisije ovakvog tipa?
Do ideje da kreiramo emisiju 5kazanje došli smo onog trenutka kada je u televizijskim, radijskim i pisanim medijima došlo do jednog vakuuma i nije bilo priča. Došli smo na ideju napraviti jednu tvrdu mušku emisiju o tamburi, starim obrtima, lovu, konjima, fijakerima, o posebnim ljudima iz susjedstva.. Smatrali smo da onog momenta kada muškarci počnu gledati tu emisiju, onda će i žene malo »virnuti« što to rade muški, pa će i one početi gledati. Drago mi je da smo uspjeli u tome. Na jednom putovanju naš generalni direktor Petar Jovanović i ja smo se dogovorili da napravimo jednu emisiju 5kazanje. Na njegovo pitanje zašto baš tako, odgovorio sam zato što ima 5 priča, zato što će se emitirati petkom i što će u korijenu brojka pet biti neka asocijacija. To je jedno ime koje je ušlo u narod i koje je sad već postalo sinonim za nešto što nema šminku, što valja, što ljudi vole, što čekaju i što već drugi dan prepričavaju što su vidjeli.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika