Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Predana briga o mladima

Tolerancija označava prihvaćanje i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života, tolerancija je i prihvaćanje i uvažavanje onih koji su od nas različiti. I kada ih se pita, većina će za sebe reći da su tolerantni ljudi, te kako im ne smetaju oni drugi i različiti. U praksi je to malo drugačije i  kada na djelu trebamo pokazati tu toleranciju vrlo brzo zapravo pokažemo tko smo i kakva su nam gledišta. Moglo bi se reći da je Vojvodina tu ipak iznimka, jer usprkos ekstremima kojih ima i ovdje, za većinu je sasvim normalno da ljudi oko njih govore drugačijim jezikom, da su druge nacije i vjere. Ipak, ni u takvoj sredini nije uobičajena vijest da je jedan katolički svećenik razrednik u jednom odjeljenju somborske srednje škole. Uopćeno, vjerojatno svećenika ni nema u ulozi razrednika, a naročito ne katoličkog svećenika u državi u kojoj je pravoslavlje dominantno. Zato je primjer Srednje poljoprivredno-prehrambene škole, što bi rekli školski primjer, kako se tolerancija živi na djelu. 
 
 
Potpora kolega
 
To što je velečasnom Marinku Stantiću povjerena uloga da kao razrednik brine o jednom odjeljenju u somborskoj poljoprivrednoj školi »krivac« je profesorica kemije Emina Popović, koja je sadašnjem ravnatelju, a tada pomoćniku ravnatelja za nastavu, spomenula da bi prilikom raspodjele starešinstva trebalo u obzir uzeti i velečasnog Stantića. Sjetio se tog ranijeg razgovora Jovo Ćato, ravnatelj poljoprivredne škole, i vođenje razreda predložio je velečasnom Stantiću. 
»Profesor Stantić ima veliku energiju, bavi se različitim stvarima, pa je, među ostalim, vodio i zajednicu za liječenje od ovisnosti 'Hosana'. Nažalost, ta priča o preuzimanju odjeljenskog starešinstva kod nas u školi  poklopila se sa zatvaranjem zajednice 'Hosana', ali ono što primjećujem je da je on svu svoju energiju i svoje sposobnosti sada preusmjerio na svoje učenike«, kaže profesorica Popović. 
Njezina kolegica, profesorica srpskog jezika Jasmina Radenković – Šolaja djecu iz odjeljenja Marinka Stantića znala je i ranije iz neformalnih susreta i organiziranih druženja i izleta, a od početka ove školske godine i predaje u tom odjeljenju. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika