Tema Tema

Vlast određuje što je važno za manjine a ne manjine same

Vlast sebi daje za pravo da određuje pitanja koja bi trebala biti važna za nacionalne manjine uz odbijanje otvaranja tema koje su krucijalne za nas, pri čemu ima dosta pitanja irelevantnih za manjine * Mišljenje HNV-a i još pojedinih nacionalnih manjina je da će samo putem garantiranih mandata biti moguće ostvariti sudjelovanje brojčano malih nacionalnih manjina u političkom procesu donošenja odluka
 
Nacrt Akcijskoga plana (AP) za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u sklopu pregovaračkog poglavlja 23 bio je na javnoj raspravi do 23. prosinca. Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća sudjelovali su u procesu izrade ovog AP i pozvali sve zainteresirane da šalju svoje primjedbe, međutim kao niti predstavnici drugih nacionalnih vijeća nisu u potpunosti zadovoljni načinom izrade kojim je dominirao paternalistički a ne inkluzivan odnos vlasti spram manjina i njihovih zahtjeva. To je rezultiralo nezadovoljstvom Koordinacije nacionalnih vijeća koje zahtijeva da se sve njihove primjedbe, prijedlozi i sugestije koji su u procesu ignorirani uključe u »sporna i nerazmatrana pitanja«. S članom Izvršnog odbora HNV-a Ivanom Ušumovićem razgovarali smo o stavovima HNV-a u vezi s Akcijskim plana za poglavlje 23.
 
 
Treći nacrt Akcijskog plana za poglavlje 23 objavljen je na web stranicama Minsitarstva pravde. Kakav je generalni stav Hrvatskog nacionalnog vijeća o posljednjoj verziji Akcijskog plana? 
 
Treći nacrt predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na ranije verzije Akcijskog plana. Posebno pohvalno je otvaranje rasprave o demokratskoj participaciji, pitanja zastupljenosti manjina u širem javnom sektoru, te pitanja obrazovanja i medija. Unatoč napretku, postoje brojna neriješena pitanja koja ne mogu biti zatvorena bez konkretne inkluzije svih nacionalnih manjina i većeg sluha resornih ministarstava.
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika